Vrem încă un pod!

Câteodată sînt mândru de ce văd în jurul meu, de atitudinile unora dintre „con-orăşenii” mei. Mă referer la cei care, asumându-şi ceea ce cred – indiferent că e pe placul majorităţii sau nu – ori rămânând anonimi, iau atitudine.

Aşa cum s-a întâmplat astăzi, când un (încă) necunoscut – cel puţin pentru mine – a cerut, prin două afişe lipite în centrul Oradei, să fie amplasat încă un podeţ peste săpăturile din zonă.

vrem inca un pod (1)

E o palmă dată constructorilor care au aruncat în zonă un podeţ vai de mama lui, în dispreţul trecătorilor. Pe lângă faptul că e diform, se mişcă la fiecare pas al celor care trec pe el şi e o adevărată capcană pentru tocurile doamnelor. Însă cel mai rău e că, fiind îngust, nu permite trecerea în ambele sensuri în acelaşi timp. Evident că nici măcar nu a fost calculat pentru a îngădui trecerea unei mame cu pruncul în cărucior. Am fi cerut prea mult! Şi cum e singura posibilitate de acces dinspre pod spre pasajul Vulturul Negru şi spre strada Vasile Alecsandri, lângă el se formează cozi lungi de-o parte şi de alta.

Sînt mii de persoane care trec zilnic prin zonă. Oamenii aşteaptă civilizaţi şi se lasă, pe rând, să traverseze când cei dinspre Criş, când cei dinspre pasaj. Vreunul mai nesimţit sau mai grăbit se îngresuie „pe contrasens„.

vrem inca un pod (2)vrem inca un pod (4)

Dar nu e normal să fii pus să aştepţi doar că nişte constructori nu s-au gândit la ceva atât de logic şi normal cum ar fi montarea unor pasarele în zonă. Iniţial, aruncaseră nişte bucăţi de ciment peste o ridicătură de pământ – aşa treceau pietonii peste săpături.

Fraţilor, dacă e să luăm exemplu de la occidentali, atunci să luăm şi respectul faţă de oameni, nu doar să ne batem în pumnul în piept că muncim pe „repede înainte” şi să cerem trecătorilor să suporte deranjul şi să aibă răbdare. Apreciez şi hărnicia muncitorilor, ştiu şi văd că lucrează de zor, iar eu sînt chiar răbdător. Dar nu-mi convine să fiu tratat cu „lasă amu’ că e bine şi aşe. Că doar n-o dura mult…”

Aşa că anonimul care a cerut prin două afişe să se mai pună încă un pod în zonă are perfectă dreptate şi merită măcar un gând bun. Nu de alta, dar în urma gestului lui autorităţile s-au sesizat şi vor face o pasarelă în zonă. Repet, chestia asta trebuia făcută de la început. E o chestiune de logică, civilizaţie şi respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.