Un „bun venit!” puturos şi înFUMurat

Să presupunem că nu eşti din Oradea, iar sâmbătă seara ai venit ori ai trecut prin oraş pentru prima dată. Care ar fi prima impresie pe care ţi-o lasă reşedinţa Bihorului?

Dacă ai intrat dinspre Şoseaua Borşului, ştiu răspunsul. „Mirosuri naşpa şi multă poluare!” Am ghicit, nu? Nici nu putea să ratez din moment ce sâmbătă, pe la 8 seara, m-am nimerit pe la Kauflandul din zonă, iar când am coborât din maşină, în parcare, m-a izbit un miros ucigător de cocină. Nu ştiu de unde venea, dar pot să bănuiesc – nu de la magazin, asta ca să stabilim de la început.

Am mai simţit mirosuri greţoase prin zonă. În unele cazuri le legam de ferma de porci de lângă oraş. Alteori de zeci de camioane cu sfeclă venite la fabrica de zahăr ori de metoda de prelucrare pentru obţinerea ţucorului. Oricum, niciodată nu ştiu să se fii luat măsuri.

E adevărat, jumătate de oră mai târziu, când am ieşit din magazin, putoarea dispăruse. În schimb, fumul de la CET continua să se răspândească spre Criş, peste Ioşia şi spre Sântandrei. A fost al doilea lucru nasol pe care l-am văzut la acea oră şi care ar fi „impresionat” cu siguranţă un trecător prin oraş.

Cu o zi înainte, un amic – mersi, Alex! – îmi trimisese două fotografii – prima care arăta ce fum scotea CET-ul pe coş lunea şi a doua care înfăţişa cantitatea emanată vineri. Ilustra, în opinia lui, că promisiunea de oprire treptată a cazanului era respectată. Poate că aşa e…

CET fum luni CET fum vineri

Doar că sâmbătă seara uite ce fotografiam eu – o arcadă de fum peste intrarea în oraş dinspre vamă:

fum de la CET sambata

Să ne înţelegem: apreciez tot ce se face bun într-un oraş, într-un judeţ ori în ţară. Şi s-au făcut multe lucruri bune în Oradea, asta e vizibil cu ochiul liber. Dar… am scris apreciez, pentru că nu voi lăuda niciodată autorităţile, indiferent de culoarea  politică pe care o au. E treaba lor să se îngrijească să fie bine pentru locuitori, doar asta le e menirea.

Însă, când ceva nu merge bine, să se aştepte la critici. Nu mă refer la înjurăturile haterilor şi nici la răutăţile adversarilor politici. Aici discut despre critici civilizate, făcute cu bun simţ şi cu dovezi de către cei cărora chiar le pasă de oraş şi de locuitorii lui, nu de unii dintre cei care vânează, o dată la patru ani, şefia unei instituţii sau a a unui oraş.

Astfel, ca să nu fiu interpretat greşit, aceasta nu este o postare anti-cineva, ci remarcarea unei realităţi nasoale, care nu poate fi ascunsă sub preş.

Dacă în legătură cu fumul CET-ului avem promisiuni că poluarea se va opri cât de curând, sînt curios când va dispărea putoarea de cocină.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.