Seara, norii și Piaţa Unirii

nori Piata Unirii Oradea2

Când vorbesc despre Piața Unirii nu pot zice că e nemaipomenită; sînt altele mult mai faine decât ea. Dar nu-i nici urâtă, cum zic alții – părerea lor.

Nici tare curată nu-i – și aici nu poate nimeni arunca vina pe autorități ori pe cei de la RER (nu e dimineață în care să nu văd muncitori cum curăță dalele ori fântânile). Mă enervează când mai văd pe câte unu’ că scuipă o gumă ori un chiștoc pe jos ori trage după el niște cartoane.

Nu-i nici prea luminată seara – în zona din mijloc domnește un clar obscur de numa’-numa’. 🙁 Asta după ce astă-vară înjuram printre dinți dacă îmi uitam ochelarii de soare în mașină, pentru că trebuia să îmi subțiez privirea precum asiaticii când traversam piața într-o zi cu soare.

Dar…

Ar fi multe de comentat, dar mie-mi place cum s-a transformat buricul târgului care m-a adoptat. E mult mai ok decât felul în care arăta înainte, chiar dacă recunosc că îmi place mai mult verdeața decât betoanele.

Dar în ultima perioadă a vechii piețe prea mirosea a urină pe lângă boscheți, prea erau mulți oameni fără adăpost prin zonă și prea neîngrijit era spațiul verde și presărat cu gunoaie. Iar mașinile se înghesuiau în cele două parcări tot mai mici pentru agitația unui oraș în dezvoltare.

Da, am criticat tăierea copacilor din Piața Unirii și mi-a părut rău că nu s-a reușit păstrarea lor. Și acum stau să mă gândesc cum ar fi arătat zona cu ei. Sau măcar cu unii dintre ei.

Dar la fel de deschis recunosc că locul arată ok și fără ei. Clădirile cu care orădenii se laudă oricui – pe bună dreptate – sunt mai vizibile acum. Sunt convins că unii mă vor critica pentru ceea ce ei ar numi „trecerea de cealaltă parte a baricadei„, dar e greu să-i împaci pe toţi. În plus, n-am pretenţia să le fiu simpatic tuturor; prefer să spun ce gândesc, indiferent de reacţii. 🙂

Acum, seara, când am ieşit din redacţie – mi se zice că-s norocos că lucrez într-o zonă aşa de faină, eu zic că nu-i meritul meu – am făcut câteva fotografii prin Piaţa Unirii. Cu telefonul, deci nu nemaipomenite din punct de vedere tehnic. Sunt un număr infim faţă de sutele de selfiuri, peisaje şi încadraturi din zonă care se revarsă pe Facebook în fiecare zi.

nori Piata Unirii Oradea1 nori Piata Unirii Oradea2 nori Piata Unirii Oradea3

N-am vrut să le postez doar pe reţeaua lui Zuckerberg – acolo nu supravieţuiesc prea mult. În schimb, aici, pe blog, sunt mai uşor de găsit. Zic eu. Nu de alta, dar norii, seara şi piaţa chiar arată fain împreună. Părerea mea. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.