Dispare cardul de sănătate?

foto: tvsudest.ro

Am pus semnul întrebării în titlu pentru că informaţia e doar un zvon, o „adiere” care nu e confirmată oficial. Deocamdată. Posibilitatea retragerii cardului de sănătate e vehiculată însă tot mai des în discuţiile din mediul medical.

(Am auzit informaţia asta  şi nu o pot lăsa îngropată în discuţiile cu amicii. Vom vedea dacă va rămâne la stadiul de „ar trebui făcut” sau va deveni realitate.)

Nici n-ar fi rău să nu mai avem de-a face cu bucata aceea de plastic care, preluând o vorbă din fotbal, s-a născut talent şi va muri speranţă.

– S-a vrut un instrument modern, de eliminare a birocraţiei din sistem şi de modernizare a muncii funcţionărimii din sănătate. Din păcate, e inutil şi a creat mai multe probleme decât a rezolvat. Sistemul cardului mai mult era blocat şi îi încurca şi pe medici, şi pe pacienţi şi pe farmacişti.

Medicul care mi-a spus toate acestea e de o bună perioadă în sistem ca să ştie ce şi despre ce vorbeşte. A stat şi el cu ochii în aparat ca să vad când se deblochează sistemul ca să poată introduce o reţetă. S-o fi enervat când a doua sau a treia zi ori chiar după o săptămână era sunat de pacient de la vreo farmacie unde scannerul nu recunoştea codul de pe reţetă.

Pacienţii au fost şi sunt cei mai afectaţi…

….de bulibăşeala numită cardul de sănătate. Nu înţelegeau de ce uneori era nevoie de card, alteori nu. De ce, deşi îi plăteau cotizaţia la CAS la timp şi nu era vina lor că se îmbolnăviseră, trebuiau să bată farmacie după farmacie ori să-şi pună copiii pe drumuri în căutarea medicamentelor.

Şi acelea ciudat şi, uneori, inuman de scumpe pentru veniturile lor nemeritat de mici după ani şi ani de trudă.

Mai sunt şi farmaciştii, obligaţi să înveţe să se descurce într-un sistem pe care uneori recunoşteau că nici ei nu-l mai înţeleg. Farmacişti care au dezvoltat adevărate reţele între ei şi care se sunau doar pentru a-i ajuta pe bolnavi să găsească toate medicamentele de care au nevoie.

Apropo de CAS: mulţi dintre români nu au nici acum card, la câţiva ani de la introducerea acestuia. Au făcut cereri, au primit numere de înregistrare, dar plasticul cu cip nu le-a fost livrat nici acum. Primeau ridicări din umeri şi un sincer „nu ştiu!” când întrebau de ce nu le vine o dată cardul de sănătate. Vă stau mărturie.

Numai că şi în acest caz, ca şi în multe altele, sistemul a găsit portiţe şi rezolvări la mica înţelegere.

Aşa că nu cred că ar supăra pe nimeni dacă ar fi eliminat cardul de sănătate. Întrebarea e ce va fi pus în locul lui şi cât de eficient ar fi noul instrument.

În ţara lui merge şi aşa, nu m-ar mira să treacă ani până să primim un răspuns. Şi se va mai duce o generaţie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.