Postare (electro)șocantă a unui senator și acuze-bombă, dar greșit îndreptate spre Jandarmerie

> Postarea senatorului USR Vlad Alexandrescu pomenește întâmplări dure – bătăi și electroșocuri aplicate elevilor de la un liceu orădean. Parlamentarul invocă scrisoarea unor părinți din care a aflat că jandarmii sunt autorii agresinilor și cere autorităților să verifice situația.
>Nu am nevoie să intru în legătură cu conducerea liceului. Am considerat că e de datoria mea să sesizez organele legale”, spune senatorul Alexandrescu. Niște banale telefoane îl scuteau de acuze-bombă la adresa Jandarmeriei.
> Totuși, ceva nu e în regulă la liceul Special nr. 1 Oradea. Se fac anchete, iar seara, un comunicat al Inspectoratului Școlar Bihor anunță „încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ”.

„Jandarmeria aplică electroșocuri copiilor cu probleme psihice. Povestea completă:”

Așa își începe postarea senatorul USR Vlad Alexandrescu. O citesc interesat miercuri dimineața, când fac revista presei, cu atât mai mult cu cât se referă la un liceu din Oradea și la niște copii agresați. Și nu oricum, ci cu electroșocuri, scrie parlamentarul.

E grav, îmi zic citind postarea. Mi se ridică pumnul de pe masă când aud/citesc că un copil a fost agresat în orice fel, de oricine.

Realizez repede că, dincolo de gravitatea acuzațiilor, ceva nu se potrivește. De unde să aibă jandarmii arme cu electroșocuri? Ca fost reporter de eveniment știu că băieții în uniformă știu să dea cu pumnul și bastonul, să tragă cu pistolul (în poligon,altundeva nu i-am văzut) ori să împingă manifestanți cu scuturile, dar NICIODATĂ nu am văzut să acționeze cu pistol taser.

Fac ce îmi dictează bunul simț și deontologia: îi sun și pe cei acuzați, să le aflu poziția.

Directorul de la Liceul Tehnologic Special numărul 1, Tiberiu Sâncelean, mă refuză sec, dar politicos: „Nu vreau să comentez. Va veni un comunicat de la Consiliul Județean.” Insist, dar primesc același răspuns.

Jandarmii îmi confirmă ceea ce știam din anii petrecuți pe teren: „Noi nu avem în dotare arme cu șocuri electrice. Plus că nu asigurăm paza niciunei școli; patrulăm în zona câtorva, dar liceul Barițiu nu e printre ele. Ca să asigurăm paza unei unități de învățământ e nevoie de o hotărâre de Guvern în sensul ăsta.”

Consiliul Județean se mișcă mai greu, dar răspunsul vine spre ora 14. Ni se transmite că școalae păzită de o firmă de protecție subordonată CJ Bihor și, spun cei din administrația județeană, angajații societății respective nu au în dotare aparate cu electroșocuri. Se recunoaște însă că, acum o săptămână, persoane de la firma de protecție au fost chemate să aplaneze o bătaie între elevi. Au făcut-o fără violență, vine precizarea.

Rămâne de văzut dacă a fost o intervenție non-violentă și dacă, într-adevăr, cei de la Pază și Protecție Bihor nu au aparate cu electroșocuri. Sunt anchete care vor stabili ce și cum.

Părintele cu scrisoarea: Poliție, jandarmi sau firmă de pază… el nu-i poate deosebi

Între timp, colegul meu Claudiu Mihuț stă de vorbă cu tatăl unui elev de la Liceul Tehnologic Special numărul 1. Nicolae Mușat e cel care i-a scris senatorului că vinerea trecută fiul său de 17 ani ar fi fost bătut și atacat cu electroșocuri. La microfon omul face o precizare: „Copilul mi-a spus că Poliția i-a ars mâna. Poliție, jandarmi sau firmă de pază… el nu-i poate deosebi.” Adolescentul suferă de autism.

Că băiatul a fost bătut/lovit/agresatde un agent de pază sau de un coleg, tot ancheta va stabili, pentru că senatorul Vlad Alexandrescu a sesizat – în mod logic și corect – Parchetul, Avocatul Copilului și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Plus că fac anchete și Inspectoratul Școlar și Consiliul Județean, cel care se ocupă de rețeaua de școli din învățământul special. Sînt convins că parlamentarul USR a făcut postarea și sesizările cu bună intenție, marcat de cele aflate din scrisoarea lui Nicolae Mușat. Un părinte care are dreptul să știe ce s-a întâmplat cu fiul său.

Apropo de scrisoare: Vlad Alexandrescu vorbește de „unii părinți” care i-au scris, jurnaliștii au aflat doar de Nicolae Mușat. Posibil să fie și alții.

Dar un lucru e cert: nu jandarmii i-au bătut pe copiii de care vorbește senatorul Vlad Alexandrescu. Acesta putea afla lejer cine NU a dat cu pumnul sau electroșocul printr-o simplă discuție cu reprezentanții Jandarmeriei. Ca parlamentar cred că nu i se refuza dreptul la informare.

Pauză de gândire. Putem spune multe chestii nasoale despre jandarmi. Unele justificate, altele niște aiureli transformate în adevăruri supreme pe principiul „așa am auzit eu”. Dă bine să-i înjuri și să îi desconsideri. Dar vi-i închipuiți intrând noaptea într-un internat, lovind și atacând cu electroșocuri niște copii? Unii dintre oamenii în uniformă sînt și ei părinți.

Totuși, ceva nu e în regulă la liceul special din Oradea.

Nu iese foc fără fum. Dovadă e umilința la care au fost supuși doi elevi de către un coleg acum câteva săptămâni, dar și anunțul demiterii în seara asta a conducerii școlii.

De aceea, cu toate exagerările sau erorile pe care le conține, postarea senatorului Alexandrescu are meritul de a fi stârnit o furtună care ar fi nemaipomenit dacă ar face lumină. Pentru că e cam întuneric în liceul de lângă fosta bază Voința.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.