Televiziunea, opiniile și gratiile tăcerii

Închipuiți-vă următoarea scenă: cinci sau șase persoane, o sală de judecată și un magistrat care e pus să stabilească dacă și cât de vinovați sunt cei din fața lui. Pe doi sau trei îi consideră ok și îi lasă să plece. Al patrulea și al cincilea încasează o amendă, iar celui de-al șaselea i se interzice să respire. Nu mult. 1 minut și 10 secunde. Fix. Cât să nu moară, dar să se învețe minte.

Și, ca totul să fie simplu, îi dă pedepsitului și o pernă, să și-o pună singur pe față. Stabilește o dată în care să se întâmple autosufocarea și, chiar dacă cel din fața lui are dreptul la a doua sau chiar a treia opinie (apel și recurs), îl obligă să pună sentința în aplicare. Să nu mai tragă aer în piept.

– Nu te teme că nu mori! Stai un pic fără aer după care îți revii tu.

Sună a la Kafka, nu? Cam așa am tradus eu ce s-a întâmplat azi cu Realitatea TV.

Nu-s deloc un fidel al moderatorului cu batistuță și nici al burtierelor galbene care anunță un breaking news și dacă afară se înserează ori ninge în plină iarnă.

Dar, indiferent de felul în care relatează o situație, nu BOTNIȚA e soluția pentru „îndreptarea” jurnaliștilor. De la Realitatea TV sau de oriunde altundeva.Și, lucrând în branșa asta de vreo 21 de ani, sînt solidar cu colegi de-ai mei care sînt pedepsiți pentru că și-au spus opinia. Ori că au relatat o situație așa cum au crezut de cuviință.

E chinuitor pentru un om din media să tacă. Să simtă pe gură banda adezivă a cenzurii chiar și pentru 10 minute. Bandă pusă de niște persoane care, numite politic, nu lasă impresia că ar vrea să scape de imaginea de marionete controlate de păpușari dornici să nu audă alte opinii decât cele favorabile lor.

Există amenzi pentru cei care insultă, calomniază ori manipulează. Dar într-o țară în care insulta și calomnia nu mai trimite pe nimeni la închisoare, mai sunt jurnaliști trimiși după gratiile tăcerii. Ceea ce înseamnă că judecata se face cu unități diferite. Și nu e corect.

Ce a rezolvat CNA dând o pedeapsă prevăzută de lege, dar profund nedreaptă? Nimic, dacă a crezut că așa poate pune căluș libertății de opinie. Și-a atras și mai multă antipatie, de parcă ar mai fi avut nevoie de așa ceva. Iar pedepsitul – Realitatea TV – chiar dacă își plânge de milă, iese mai întărit din toată tărășenia, cu și mai mulți susținători.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.