Omul din stație și câteva răspunsuri la o analiză

Mi-am propus să nu mai ating subiectul închiderii stațiilor locale Digi24. Nu vreau să comentez decizia – nici acum, nici peste 10 ani. E o chestie de bucătărie internă; plus că nu-mi exprim public părerile despre un loc de muncă sau altul.

Dar nu mă pot abține să răspund unor părți dintr-o analiză menționată de o pagină de specialitate, analiză făcută de un jurnalist din presa centrală. Nu de alta, dar îmi privește direct munca și vreau să îndrept unele… hai să le spun inadvertențe.

  • Pe lângă unele constatări, cu care sunt de acord, ale lui Septimiu Sărățeanu, trebuie să-i contrazic afirmația „Niciunul din site-urile statiilor locale nu este actualizat. Unele au ultimele actualizări din 2016.” Nimic mai fals. Cel puțin pagina Digi24 Oradea este actualizată constant, zilnic, chiar și în weekend, încă de la nașterea ei. Era suficientă o privire, chiar și fugitivă, pe site-ul stației locale (cam „ascuns”, e drept) pentru a constata acest lucru.

Mă deranjează o astfel de afirmație pentru că mi-am petrecut în fața laptopului până și concediile (nu m-a obligat nimeni, a fost alegerea mea) ca materialele, jurnalele și emisiunile să fie urcate cât de repede pe site. Și au fost peste 7.000 doar în doi ani și jumătate.

Nu comentez situația paginilor altor stații locale – colegii mei de acolo știu exact ce, cum și de ce. Dar la Oradea știu cum e.

  • „Digi VOX destinat User generated content trebuie resuscitat mai ales la nivelul stațiilor locale.” Stația din Oradea face de mult apeluri la telespectatori să ne trimită imagini sau informații. O facem prin mesajul de la final de jurnal ori la sfârșit de știre, prin burtiere, prin Facebook și, de ceva timp, printr-un număr de whatsapp. Am primit astfel informații, fotografii și imagini video – nu câte ne-am fi dorit, dar oamenii au reacționat.
  • „Se decide închiderea totală sau parțială a stațiilor locale. Se păstrează echipe consolidate de corespondenți (…) Un oraș mare sau o regiune de tip Iași, Brașov, Timișoara poate fi deservită de 3-4 asemenea echipe.” Cu atâtea echipe, chiar nu văd rostul închiderii stației locale. Au fost rare cazurile când am avut în redacție atâtea echipe – cel puțin în ultimii ani. Aici am o părere diferită față de Septimiu Sărățeanu, dar asta nu înseamnă că a lui sau a mea ar fi greșită.
  • Trebuie renunțat la obsesia că în țară sunt doar nenorociri, calamități, crime, masacre, accidente și haos. Trebuie găsite subiecte, povesti care conectează comunitățile locale, (…) concentrându-se pe aspecte precum educația, economia și transportul.” Opinia mea: mai sus avem o afirmație generică, de bun simț și care chiar a fost pusă în practică în jurnalele locale. Din nou – o simplă privire aruncată pe materialele difuzate de stațiile locale ar fi arătat că jurnaliștii din teritoriu chiar s-au străduit să atingă teme locale, de interes pentru comunitatea în care emit, dar neatrăgătoare pentru a fi difuzate pe național.

Repet, pot fi de acord cu unele remarci și concluzii din analiza lui Septimiu Sărățeanu. Dar altele par făcute fără să fie studiată problema la fața locului, ci doar din cifre, statistici, observații făcute cel mult în stația mamă. N-am auzit să fi vizitat vreo „locală„. Or, aceasta ar fi fost o condiție esențială când analizezi ceva.

Alte comentarii ar fi de prisos. Sînt mulțumit că am câștigat experiență, că am învățat lucruri foarte mișto de la unii oameni cu adevărat profesioniști. Cu siguranță, voi ține minte mai ales chestiunile bune întâmplate aici, iar din cele care nu mi-au picat bine sper că am învățat ceva. 🙂

Așa că nu am de ce să fiu pesimist și nici măcar dezamăgit. Ce aș rezolva? Sînt sigur că orice pas pe care îl fac e un pas înainte. 🙂

3 Comments

  1. Adi, analiza a fost facuta pentru fuga de raspundere. Decizia a fost luata demult, fapt intarit de zvonurile privind transformarea Digi24 in tv generalista. Cei de la centru alegeau intotdeauna varianta inchiderii sub pretextul… vedeti, „specialistul” ne-a spus asta, iar SS va zice…. eu am dat 2, 3 4…. variante. Ca ei au ales sa inchida statiile, e problema lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.