Drumul cu gunoaie

Când vorbim de drumurile din Bihor (putem extrapola la întreaga țară, cred, dar dovezi am doar din județul meu), ne referim mai ales la starea lor nasoală. Gropi, denivelări, lucrări făcute fără respectarea niciunei norme de protecție a șoferilor. Iar, mai nou, semafoare amplasate special pentru a-i enerva pe cei din trafic, nu pentru a le face circulația mai simplă.

Puține sunt drumurile ok, pe care chiar poți circula normal. Printre ele, șoseaua dintre Leș și Tinca, DJ 792A, cel mai circulat drum județean din Bihor. Șoseaua e una dintre cele mai… normale din județ. A fost refăcută acum câțiva ani, după ce o bună perioadă arăta ca suratele ei din restul Bihorului.

Dar, deși e ok pentru roțile mașinilor și nervii șoferilor, oferă o imagine jenantă prin tonele degunoaie de pe marginea drumului. Din pădurea de la ieșirea din Leș până aproape de Husasău de Tinca – vreo 20 de kilometri – șanțurile sunt transformate în gropi de gunoi.

Parcări pline de gunoaie

Situația e și mai nasoală în parcările de la marginea drumului, unde majoritatea șoferilor scapă de lucrurile nefolositoare. Ori aruncă saci cu materiale de construcții, haine, conserve, tot felul de resturi. Că ăla e rostul parcării, nu? Să-ți faci lună și bec vehiculul proprietate personală – să scapi de gunoaie. 🙁

An de an, voluntarii curăță zonele astea și adună sute de saci cu deșeuri. Dar nu trec decât câteva zile, cel mult săptămâni, și primitivii se întorc și își aruncă gunoaiele pe unde nimeresc.

Puși la muncă și amendați de să cânte singuri

Pe ăștia i-aș pune să curețe de gunoaie toate zonele astea – care sunt peste tot, nu doar pe drumul spre Tinca – pe care le pângăresc cu jegul lor. Pe ăștia i-aș vâna cu polițiștii locali ori cu demult csavi-inactiva poliție ecologică. Pentru ei ar fi binevenită montarea unor camere de supraveghere în parcările de la marginea drumurilor, urmată de amenzi care să-i lase calici.

Bătaia de joc trebuie pedepsită cât mai aspru, nu tolerată, cum se întâmplă acum. Nu e suficient să-i lăudăm (pe drept) pe voluntari care curăță mii de hectare și adună milioane de saci de gunoaie. Ci să le tăiem din elan celor care își aruncă jegurile la margine de drum ori direct pe câmpuri.

Degeaba vom avea drumuri bune (nu se știe în ce mileniu, e drept 🙁 ), dacă nu vom învăța ce înseamnă civilizația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.