Fostul meu dascăl de geografie, Andrei Indrieș, este un împătimit al datelor exacte și al observațiilor meteo. A început în 1995 să ”citească” vremea cu ajutorul unor instrumente speciale: termometre, barometre, pluviometru ori higrometru.
De patru ori pe zi, profesorul Indrieș și-a notat tot ce ține de măsurătorile meteo: temperatură, precipitații, presiune atmosferică. Răbdare de chinez, ar spune unii. Pasiune, ar numi-o cei mai mulți. 🙂
”Măsurătorile meteo se efectuau zilnic la orele 1, 7, 13 și 19 și se făcea media zilnică. Încet, încet, am ajuns la 20 de ani (1995-2014), publicând și o mică lucrare pe tema aceasta, în 2015”, spune profesorul Andrei Indrieș.
În acel an a considerat că a încheiat misiunea. Mai ales că băieții domniei sale, Andrei și Robert, care l-au ajutat la măsurători, au plecat de acasă.
”Odihna”, cum o numește profesorul meu de geografie, a durat doi ani. În 2017 un vecin, Florentin Buran, inginer de meserie – deci pasionat de date și informații precise, a cumpărat o instalație meteo modernă de tip wireless, cu înregistrare automată.
”M-am pornit și eu, cumpărând ecranul necesar citirii. Din 2017 efectuăm în comun măsurătorile, eu notând separat datele din fiecare zi pentru orele 1, 7, 13, 19. Pentru cei doi ani de pauză – 2015 și 2016 – am efectuat interpolare”, explică profesorul Indrieș.
Rezultatele observațiilor sunt mai mult decât interesante…
…chiar și pentru cei din afara Beiușului, oraș în care vremea a fost ”supravegheată” de fostul meu dascăl.
Mi s-a confirmat astfel ceea ce observasem și eu în ultimele săptămâni, când nu cred că au fost 3 zile fără ploaie: mai 2019 a fost cea mai ploioasă lună din 1995 încoace. Măsurătorile profesorului Andrei Indrieș și ale vecinului său au arătat că luna trecută, în zona Binșului meu natal, s-au adunat 243 de litri de apă pe metru pătrat (echivalentul a 243 mm – strat de scurgere).
Spre comparație, în tot anul 2000, considerat cel mai secetos din ultimul sfert de veac, în orașul din Țara Beiușului au căzut în jur de 284 de litri pe metru pătrat. În plus, în primele patru luni ale lui 2019 în centrul localității au căzut, în total, aproape 180 de litri de apă pe metru pătrat.
”Am observat, din datele măsurate și calculate, că luna mai este cea mai ploioasă dintr-un an sau uneori luna iunie. Valori mari, în luna mai, s-au mai obținut în anii 1996 (94,4 mm), 2005 (94,4 mm), 2006 (91,0 mm), 2010 (123,0 mm), 2012 (116,0 mm). Au fost și cazuri cu luna mai în care valorile precipitațiilor au fost reduse sau foarte reduse – de exemplu în 2001 (14,3 mm), 2003 (8,7 mm)”, arată profesorul Andrei Indrieș.
Datele statistice arată încă un lucru interesant. În cei 25 de ani de măsurători făcute de dascălul meu de geografie și inginerul din vecini, media ploilor pentru luna mai a fost de 70,9 mm. Adică de trei ori și jumătate mai mică decât valoarea înregistrată în mai 2019.
Nu sunt singurele date interesante pe care profesorul Andrei Indrieș le-a obținut de-a lungul observațiilor sale. A demonstrat că vremea rezervă tot felul de surprize.
De exemplu:
- în luna octombrie a secetosului an 2000, dar și în noiembrie 2011 nu a căzut nici măcar un strop de ploaie.
- iarna cea mai bogată în precipitații a fost cea a lui 1995; cea mai ”secetoasă” s-a înregistrat 12 ani mai târziu, când au căzut de șase ori mai puține precipitații
- temperatura medie anuală în zona Beiușului e de aproape 12 grade. A crescut cu jumătate de grad în cele peste două decenii de observații meteo
- luna cea mai caldă a anului este iulie
- precipitațiile care cad peste orașul meu natal sunt aduse de vânturile de vest, calde, care vin dinspre Oceanul Atlantic, și de cele nord și nord-vest, evident mai reci.
Cei interesați să afle date suplimentare despre vremea în partea aceasta de țară, inclusiv cât de senin sau plin de nori e cerul aici, în funcție de lună, pot cumpăra cartea profesorului Andrei Indrieș, ”20 de ani de măsurători meteorologice personale la Beiuș (1995-2014)”. Sau continuarea, cu un update pe 25 de ani, care va apărea anul viitor.
Andrei Indrieș este doctor în geografie și lector universitar doctor la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea. A publicat 35 de lucrări și aproape 1000 de articole în diferite reviste.