De ce vara nu e de trecut pe la medici, bancheri și mecanici

Știu: și pe mine mă enervează articolele de genul ”Ce lucruri nu e bine să faci când vine ploaia” sau ”Ce să ai în vedere dimineața când mergi la budă”. 🙂 Niște minți debordând de imaginație, cu prea mult timp liber, încearcă să omoare plictiseala – pe a lor și pe a cititorilor – propunând topuri din care nu au testat nici măcar jumătate de afirmații.

Aici intervine diferența între genul ăsta de realizări pseudo-jurnalistice și postarea de față: eu am și verificat pe propria piele situațiile pe care le expun.

Drept urmare, după veri întregi de documentare asiduuă, am realizat – uneori fără să vreau – că:

  • vara, mai ales în luna august, evitați să vă faceți analize medicale, să vă internați prin spitale, să programați vreo intervenție chirurgicală. În general, evitați – cu excepția cazurilor de ”musai acum” – orice legătură cu medicii. Motivul:  și doctorii sunt oameni și cei mai mulți dintre ei își iau vacanță, desigur, vara. Dacă îi contactați în perioada asta, riscați să vă treziți cu răspunsuri de genul ”Dacă nu veniți până poimâine, lăsăm pe luna viitoare. Plec în concediu și e mai bine să ne revedem după.” Nici nu v-ar trimite la un confrate, doar și-ar pierde clien… pacientul.

Desigur, nu e o chestie generală și nu atac pe nimeni prin această constatare. Sunt convins, însă, că mulți v-ați confruntat cu tratamente, investigații, intervenții reduse ca perioadă ori amânate pe motiv de medic plecat în concediu.

  • în mod categoric, vara nu e anotimpul creditelor. De vreți să luați bani cu împrumut – nașpa decizie, dar știu extrem de puține persoane care au reușit să o fenteze – încercați primăvara, toamna ori iarna. Dar și aici sunt excepții.

De la sfârșitul lui mai până la debutul lui septembrie aveți șanse puține, spre zero, de a accesa un împrumut. Funcționarii bancari sunt decimați de perioada concediilor, prin birouri se înjumătățește personalul, iar șeful/șefa de agenție care trebuie să-și dea acordul final și-a luat vacanță fix în perioada asta. De aia e șef, cu salariu pe măsură, deci cu destinație de concediu cât mai îndepărtată. (Aici vorbește invidia din mine 😉 )

  • ar fi bine să stabiliți cu autoturismul personal ca eventualele defecțiuni să NU intervină vara. Nu știu cum faceți: folosiți managementul pneurilor, ordine de echipă, intrare la boxe, orice, numai să nu vi se aprindă vreun beculeț în bord.

Asta pentru că și mecanicii auto intră în revizie generală în perioada asta. (Am constatat asta atât la un service al unui megaproducător mondial, cât și la un atelier normal, de oraș reședință de județ.) Timp de 2-3 săptămâni, specialiștii în motoare, direcții, pompe, ace, brice și carice își iau familiile și se regenerează pe vreo plajă ori într-un ștrand. Iar pentru șoferi se lasă cu programări peste o săptămână-două ori cu goana după vreun meșter priceput pentru a nu-i lăsa cu mașina defectă.

Nu de alta, dar au nevoie de autoturisme 100% operaționale. Pentru concediu, evident.

  • pe principiul înțeleptului cu sania și carul, aparatele de aer condiționat nu se montează vara. Asta e lege. Nu de alta, dar până și meseriașii de pe olx îți răspund că mai devreme de săptămâna următoare nu au cum să te ajute cu o operațiune de instalare. ”Vedeți ce vară avem. E nebunie: fiecare vrea temperaturi de Helsinki într-un apartament orientat spre soare. Fest îmi sună telefonul. Dacă nu arde, trebuie să așteptați.” Nu arde, frige de-a dreptul, dar tot n-ai ce face și aștepți, toropit de codul portocaliu de caniculă.

Sunt convins că sunt și alte categorii profesionale care, pe timp de vară, sunt la fel de greu de prins precum un personaj de Pokemon vânat anii trecuți cu telefoanele deștepte. Dacă ați avut de-a face cu ele, dați-mi un mail – adrianlabos@yahoo.com. Cu opinii, evident. Să completăm postarea, să ne facem utili. 😉

P.S. Așa-i că vă place fotografia care ilustrează postarea? Am ales-o pentru a-i îmbuna pe cei care cred că am scris un material negativ. Nici vorbă. Sunt doar niște constatări. În plus, după toamnă, primăvară și iarnă, vara e anotimpul meu favorit. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.