În vizită prin Târgul de Crăciun din Viena. Turnul Babel cu vin fiert, turtă dulce și o mare de lumină

Am stat ca un copil și am privit mai întâi. Efectiv m-am oprit la intrare și am analizat tot ce era în jurul meu: lumini, oameni, decorațiuni, căsuțele cu turtă dulce și comercianți de globuri ori vin fiert. Abia apoi m-am amestecat în marea de oameni ce inundă piața din fața Primăriei capitalei Austriei an de an, de la jumătatea lui noiembrie până de sărbători. Se întâmpla acum vreo 9 ani, când ajungeam pentru prima dată la Târgul de Crăciun din Viena.

Christkindlmarkt, cum i se zice în limba celor ce-l fac atât de fain, e cel mai mare, cel mai important eveniment de gen organizat în Viena, în preajma sărbătorilor. Mai sunt și alte târguri mai mici în oraș, dar cel din fața Rathaus-ului (a primăriei generale, carevasăzică) e cel care e musai de vizitat. Plus că poți ajunge acolo cam cu orice mijloc de transport: mașină, tramvai, metrou și chiar trăsură, pentru domni. 😉

E destinația cea mai potrivită pentru cei care vor să îmbine consumerismul cu ceea ce simt ei despre sărbătoarea Nașterii Domnului. Sunt mulți și din toate națiile pământului – dovadă avalanșa de cuvinte din limbi de care nu ai știut, dar pe care le auzi peste tot, printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert.

Eu și doamna mea am fost și anul ăsta, cu niște prieteni dragi.

Era început de decembrie și am avut noroc de o vreme bună, chiar dacă a fost cam rece. Dar cu o haină groasă am rezolvat problema și ne-am bucurat că nu ne-a dat Cel de Sus niște burniță ori niște ploaie. 😊

Așa am putut să ne plimbăm în voie, să stăm la o cană de vin fiert – 4 euro dacă voiai să păstrezi cana ca suvenir, să facem sute de fotografii și să mâncăm un măr glazurat ori o turtă dulce. Ne-am simțit ca acasă printre, nu exagerez, sutele de români aflați în acea seară lângă uriașul brad împodobit din fața primăriei vieneze.

Scriam că ne-am plimbat în voie. Ohooo, și încă cum.

18.000 de pași indica aplicația de pe telefon că am parcurs în câteva ore. Am pornit de lângă Operă și am străbătut ardelenește, așezat, Kärntner strasse și Graben. Am admirat decorațiunile stradale de sărbători – vienezii sunt maeștri în așa ceva.

Apoi am rămas gură-cască în fața frumuseții interiorului catedralei Sfântul Ștefan (foto jos) și am ajuns la Curtea de la Viena – palatul Hofburg – pe care am pus-o deja pe lista obiectivelor obligatoriu de vizitat. Dovada, mai jos – cu un click pe poză ajungeți pe instagram, la galeria foto.

Ne-am strecurat printre trăsuri și turiști și ne-am îndreptat spre Volksgarten – grădina populară. De acolo nu a mai fost mult până în parcul unde are loc Târgul de Crăciun.

La întoarcerea de la Târgul de Crăciun din Viena, dacă vi s-a făcut foame, străduțele din InnerStadt sunt pline de restaurante plăcute, discrete, unde se mănâncă bine. Noi ne-am oprit la L’Asino Che Ride 😉 (traduceți voi singuri). Am mâncat paste și pizza preparate de un bucătar jumate român, jumate italian și servite de un român de-al nostru, originar din Galați, cu o fostă nevastă din Oradea. Cum să nu spui că lumea-i mică. 🙂

Christkindlmarkt se închide anul acesta imediat după Crăciun. Așa că mai aveți timp să-l vizitați. Doar să vă așteptați la aglomerație. Și un sfat: lăsați mașina în parcarea hotelului ori în parcările de tip park&ride. Transportul în comun e excelent organizat, merge ceas și vă permite să puteți bea liniștit un vin fiert fără teama că vă puteți pierde permisul. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.