ACTUALIZARE: Am citit că ar exista un site – covid19-romania.appspot.com – de unde am putea afla detalii despre cazurile de infectare cu COVID-19 pe județe. Nu știu cât de oficială este pagina. E bine că există. Dar consider că și postarea informațiilor pe o pagină oarecare și interzicerea comunicării lor de către autoritățile locale, tot o formă de cenzură este. Presa caută date oficiale, iar prefectura din fiecare județ e cea mai în măsură să le ofere.
Când le-a transmis guvernelor să facă teste fără oprire pentru a descoperi cazurile de infectare cu COVID-19, șeful Organizației Mondiale a Sănătății nu le-a interzis să comunice cu propriii cetățeni.
O fac acum autoritățile române care i-au oprit pe prefecți să mai facă publice date despre numărul testelor realizate și despre cazuri pozitive cu coronavirus depistate în județele lor. Decizie luată brusc, fără vreo explicație.
Voie să dea detalii au doar cei din Grupul de Comunicare Strategică. Însă nici ei nu oferă date despre situația pe județ. Are loc astfel o ”centralizare” a informațiilor, transformată, de fapt, într-o adevărată cenzură. Și asta îmi dă un fior în plus.
Nu înțeleg care ar fi motivul luării acestei decizii.
Mai ales că nu a fost dată vreo explicație. Situația poate amplifica neliniștile și chiar panica oamenilor, și așa setați să creadă mai mult postările de pe rețelele de socializare decât raportările oficiale.
Și pot apărea noi teorii ale conspirației. Se poate crede că tăcerea oficială ascunde ceva rău, ascunderea unei explozii a cazurilor de îmbolnăviri sau cine mai știe ce. Cum le poți cere oamenilor să se informeze doar din surse oficiale, dacă tu, reprezentant al statului, le refuzi dreptul de a fi informați?
Sunt de acord: în vremuri dificile se poate recurge și la măsuri speciale. Și, dacă nu sunt respectate, statul are dreptul să le impună. Chiar și cu forța, de e nevoie. Dar astfel de măsuri trebuie EXPLICATE. MOTIVATE. Fără cenzură, mai ales că dușmanul nu ne ascultă – el doar atacă.
Un om informat e un om puternic – suntem de acord cu asta, nu? Bun. Atunci să fim informați cu toții. Să existe comunicare. Suntem în același război, de aceeași parte a baricadei. Ca să înțelegem și să nu invoce nimeni necunoașterea situației.
sursă foto: Europa FM