Micile afaceri – între trilionul de dolari din SUA și pipeta din România

De unde a apărut virusul ăsta? Cum s-a răspândit atât de rapid? De ce China și țările mai dezvoltate economic sunt mai afectate? Cum mă pot feri de coronavirus și ce durează atât până e găsit un vaccin, un tratament, ceva?

Sunt întrebări pe care, la fel ca orice om normal de pe planetă, mi le pun și eu în perioada asta tulbure. Caut răspunsuri din surse cât mai autorizate, dar îmi recunosc limitele – adică nu-s specialist ca să înțeleg totul. Sunt convins că medicii știu ce fac, că se lucrează pentru găsirea unui vaccin și că vom trece peste încercarea asta.

Așa că eu, amator total într’ale virusologiei, dar om cu scaun la cap, nu pot decât să mă țin departe de virus (cât pot), de panică și de știri false. Și, recunosc, să-mi fac griji și pentru portofelul propriu. Pentru că virusul lasă urme în bugetele tuturor, nu doar în corpul bolnavilor.

Sprijinul care vine cu pipeta

Din acest punct de vedere, a problemelor financiare cauzate de criza coronavirusului, mă așteptam un sprijin puternic din partea statului român. Celui căruia i-am plătit cu toții, ani la rând, taxe, impozite și amenzi și de la care ne dorim o mână de ajutor într-o situație critică.

Pentru că ăsta e, de fapt, rolul unui stat: de a-și proteja cetățenii și firmele, inclusiv micile afaceri, mai ales într-o astfel de perioadă.

Nu am întins niciodată mâna și nu am cerut mila nimănui. Dar acum am sperat că statul român va veni cu facilități care să ne ajute să trecem mai ușor peste criză. Mai ales că multe țări au făcut-o pentru ai lor cetățeni.

Am sperat cam degeaba. Cel puțin din postura unui om obligat ca, pe timpul stării de urgență, să suspende temporar activitatea firmei de care are grijă. Și odată cu asta, mai mulți oameni, buni profesioniști, au fost nevoiți să se oprească din lucru – deci, pierdem cu toții.

Al nostru Guvern a fost mult mai rezervat decât alții – și sunt extrem de politicos când scriu asta. Joi dimineața au fost anunțate măsuri care, chiar dacă ajung, teoretic, la 2,2 miliarde de dolari, ajută prea puțin micile afaceri.

Se anunța rambursarea integrală a TVA – dar SRL-urile și PFA-urile din domeniul înfrumusețării, cel puțin, nu sunt plătitoare de TVA. Pe lângă asta se garantează creditele pentru IMM-uri cu dobândă subvenționată 100%. Nu-i rău, dar ziceți-mi și mie care SRL sau, mai ales, PFA se bagă la astfel de credite care înseamnă hârțogărie, mult timp petrecut pentru întocmirea dosarului și lipsa garanției că le vor primi?

E nevoie de sprijin direct, palpabil

Nu-s pretențios și, repet, încerc să mă descurc. Dar ne-ar prinde bine tuturor, nu doar nouă, cei cu afaceri mici, ceva concret. De exemplu, o perioadă să nu plătim rate la bănci – vecinii unguri sunt scutiți de a da bani băncilor până la sfârșitul anului.

Apropo de asta. Aseară, mi-a trimis banca mesaj să nu uit să-mi plătesc rata. Grijulie, îmi preciza că pot să o achit online, nu care cumva să mă infectez stând la coadă, în agenție. Dar, totuși, să o plătesc. Câtă grijă față de clienți!

O altă soluție ar fi să nu plătim impozite și taxe (locale sau la bugetul național) pe timpul cât nu activăm. De fapt, să fie suspendată plata acestor sume o perioadă. Că după aceea oricum le achităm, ca până acum – suntem cetățeni model sau are grijă ANAF-ul să fim. Nu am vrut noi să ne oprim din lucru. Ar fi de mare ajutor să nu tăiem din economiile cu greu strânse (cine a reușit să le facă) și să nu tragem definitiv obloanele.

Nu e vorba că vrem să fentăm sistemul într-o perioadă de criză. Știm să ne adaptăm, să ne reinventăm dacă e cazul – sunt convins de asta. Dar ajutoarele concrete din partea statului ne-ar ajuta să rămânem în picioare din punct de vedere financiar.

Cum e la alții

  • Statele Unite au conceput un pachet de stimulare de un trilion de dolari (cred că e vorba de o mie de miliarde de dolari) ca să îi ajute pe americani să treacă peste pandemie. Sunt propuse ”plăți directe în numerar pentru mulți americani, ca parte a unui plan mai mare prin care să fie sprijinite și micile afaceri, dar și profesioniștii din domeniul sănătății.”
  • Germania va aloca 40 de miliarde de euro pentru ”pentru a sprijini micile afaceri şi lucrătorii care desfăşoară activităţi independente, ameninţaţi cu falimentul din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus”. E promisă asistență nelimitată companiilor care au nevoie de numerar, sub forma împrumuturilor acordate de banca de stat de dezvoltare, iar firmele pot solicita amânarea plăților fiscale.
  • Polonezii au un plan de stimulente de peste 50 de miliarde de dolari. Acesta include ”vacanţe pentru plata datoriilor şi contribuţiilor sociale, garanţii de credite precum şi plata salariilor persoanelor care nu pot munci”. Ce e interesant în Polonia e faptul că guvernanții sunt convinși că, în ciuda coronavirusului, economia țării va crește, anul ăsta, cu 2%. 🙂

Mai multe detalii despre măsurile luate de statele lumii pentru a-și ajuta cetățenii și firmele puteți citi într-o analiză a g4media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.