Coronavirusul și adolescenții. ”Nu ne e frică, dar nu prea discutăm despre asta – nu ne simțim confortabil”

Teamă, neliniște, panică, mirare, agitație, deznădejde, speranță. Sunt sentimente pe care fiecare dintre noi le încearcă în perioada asta. Sunt zile, săptămâni ciudate. Încercăm să înțelegem prin ce trecem, să ne punem ordine în gânduri și să mergem înainte prin lumea nouă pe care ne-o oferă pandemia de coronavirus.

Am citit sau am ascultat părerea a tot felul de persoane – prieteni, necunoscuți, medici, jurnaliști, sociologi. Am aflat informații medicale de care n-am fost interesat niciodată până acum. Am criticat și susținut decizii ale autorităților și am navigat prin n teorii ale conspirației.

Apoi am fost curios să aflu ce spun și elevii. Pe adolescenții noștri nimeni nu i-a întrebat ce simt de când nu mai merg la școală și își văd colegii și prietenii doar pe telefon sau pe ecranul computerului. De când sufrageria sau camera de zi le-a devenit sală de clasă, iar clopoțelul a fost înlocuit cu tonul de apel de la skype sau whatsapp.

Mi-a răspuns la întrebări nepotul meu, Vlad. Un puști fain și deștept, de 14 ani, pe care pandemia l-a prins în clasa a opta, exact înaintea unei perioade dificile: evaluările și admiterea în liceu. Evident, Vlad mi-a răspuns online 😉 și mi-a cerut răgaz de câteva ore să cântărească răspunsurile. Ce vreți? Altă generație: mai atentă, mai informată, mai tehnologizată. 😊

Interviul cu Vlad, în continuare:

Cum îți petreci perioada asta, când nu ești la școală? Cu ce îți ocupi timpul?

Această perioadă mi-o petrec făcându-mi temele primite de la profesori, jucându-mă jocuri video, ascultând muzică și făcând curat prin casă. Îmi place și să fac sport din când în când.


Tu locuiești împreună cu părinții și cu una dintre bunicile tale. Cum o protejați, ținând cont că e mai în vârstă?

Încercăm să nu ne expunem ca, la rândul nostru, să nu o expunem nici pe ea vreunui risc. Suntem foarte atenți cu igiena și respectăm regulile impuse de autorități.


Când ai ieșit ultima dată din casă/curte?

Ultima dată când am ieșit din curte a fost acum aproape o săptămână, când am plecat până la bunicii de la țară.


De ce ți-e dor cel mai mult – din perioada fără interdicții mă refer?

Cel mai mult îmi lipsește să mă întâlnesc cu prietenii pe afară.


Cum ții legătura cu prietenii tăi? Despre ce vorbiți – chestiuni obișnuite, probleme legate de școală?

Țin legătura cu prietenii prin social-media și discutăm chestii legate de școală, despre faptul că suntem în carantină, despre jocuri. Chestii de astea.


Vă interesează, pe tine și pe colegii/prietenii tăi, situația cu coronavirusul? Ce știi despre asta?

În general, nu discutăm prea mult despre acest subiect. Nu ne place și nu ne simțim confortabil în legătură cu acest lucru. Știu că este un virus periculos care a ajuns la nivel pandemic.


Vă este teamă?

Personal, nu mi-este foarte frică de acest virus. Știu că afectează mai ales persoanele în vârstă.


”Lecțiile online nu ne ajută”

Cum se desfășoară lecțiile online? Îți plac sau nu?

Nu sunt neapărat lecții online. Sunt mai mult indicații și teme de rezolvat trimise de profesori pe Whatsapp. Am parte de ele și nu pot spune că nu sunt atât de eficiente. Cred că lecțiile online nu sunt eficiente pentru că se derulează prea repede. Explicațiile uneori sunt superficiale și nu ți se explică la fel ca în clasă.


Ar fi mai convenabil pentru voi, elevii, ca o parte din lecții să fie ținute online?

Am văzut mai multe videoclipuri în care alți adolescenți spun că lecțiile online nu îi ajută. Personal, sunt de acord cu ei.


Se discută despre diferite soluții privind anul școlar: continuarea în actuala structură, decalarea evaluărilor sau repetarea anului. Cum vezi propunerile astea și ce soluție ai prefera tu?

Nu sunt deloc de acord cu repetarea anului. Continuarea în actuala structură mi se pare o idee bună – sau chiar decalarea evaluărilor.


Ești clasa a opta, urmează examenul de capacitate, admiterea în liceu. Cum crezi că vor fi afectate aceste examene de perioada asta de întrerupere a școlii?

Nici nu-mi pot imagina cum am putea susține și promova examenele în situația de acum. Cred că ele vor fi decalate sau anulate.


Ai vorbit cu părinții dacă ei au avut astfel de situații – de suspendare a școlii – și cum procedau ei atunci?

Da, am vorbit cu părinții despre asta. Mi-au spus că nu s-au întâlnit niciodată cu o astfel de situație.


Aștepți să te întorci la școală?

În acest moment, nu prea. 😊 (chiar îl cred – n.n.) Dar mai întreabă-mă peste o lună.


Scurte comentarii

  • Vlad a fost sincer în răspunsuri. Nu e genul de mega-extrovertit și e foarte atent la ce spune. Face parte dintr-o generație pe care noi, ăștia mai ”bătrâni”, încercăm să o înțelegem, dar nu ne prea iese. Sunt convins însă că vor fi mai buni ca noi.
  • De obicei, când vorbesc cu el – online sau la telefon – mă întreabă ”când veniți la Beiuș?” De data asta nu a pus întrebarea asta. A înțeles care e treaba cu virusul și distanțarea socială.
  • Nu cred că i-a fost greu să se adapteze la comunicarea aproape exclusiv online din vremea coronavirusului. El și prietenii lui țineau și până acum legătura pe net. Probabil că vor simți lipsa comunicării față în față peste o perioadă mai lungă.
  • Pentru adolescenții de azi criza care a dus și la închiderea școlilor poate produce efecte pe termen lung. Gândiți-vă cum eram noi pe vremea clasei a opta, când tremuram doar când auzeam cuvântul ”treaptă”. În cazul lor se adaugă și nesiguranța din această perioadă dificilă. De aceea, cred că trebuie gândită la milimetru orice decizie s-ar lua în legătură cu anul școlar.

Dar… Totul va fi bine! 😊

foto: digi24.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.