Miliarde de euro – ajutoare pentru economii în vremea coronavirusului. Cum e la alții, ce se propune în România și de ce nu trebuie uitate micile afaceri

Sunt tot mai convins că această criză a coronavirusului ne va afecta mai mult economic decât medical. Și aici mă refer la întreaga lume, nu doar la români, unguri sau austrieci.

E adevărat, teama pentru sănătatea proprie și a celor dragi domină acum – și e normal să fie așa. Dar, din postările de pe rețelele sociale, din talk-show-uri, agitația politică și discuții cu diverse persoane (specialiști sau nespecialiști) observ o tendință tot mai accentuată de îngrijorare în ceea ce privește viitorul financiar.

Ce se va întâmpla cu noi după coronavirus? Vom mai avea locurile de muncă de dinainte? Vom mai putea să ne reluăm afacerile din care trăiam până acum? Ne va ajuta statul și cu cât? Sau ne bazăm doar pe forțele proprii și ne adaptăm din mers?

Întrebări justificate, care îi țin treji noaptea și pe cei ce stau în casă și pe cei ce musai să iasă pentru a merge la muncă. ”Trebuie să țin de serviciu. Nu știu ce va fi după criza asta”, îmi transmitea un amic, printr-un mesaj online.

Ce ajutoare le oferă guvernele propriilor cetățeni și firmelor

Guvernele din toată lumea s-au mobilizat și au anunțat că vor veni cu ajutoare financiare, după buget și posibilități, pentru populația și firmele afectate de problemele cauzate de Covid-19. Am adunat câteva exemple (cu precizarea că date mai multe găsiți în linkurile atașate mai jos):

E mult, e puțin? Specialiștii știu mai bine. Eu zic că banii vorbesc acum.

Dincolo de cifrele și anunțurile de mai sus…

…stau oamenii care chiar așteaptă ajutoare de la stat. Multe afaceri s-au oprit, oamenii au de plătit rate, mâncare, întrețineri.

Apropo de cheltuielile de întreținere: la avizierele asociațiilor de locatari din Oradea s-au afișat sume neobișnuit de mari pentru luna februarie. Și-s politicos când scriu asta. 700-800 de lei la un apartament cu 3 camere. Sau 1100 de lei doar încălzirea la un spațiu de 50 de metri pătrați. ☹

E aberant! Foarte mult pentru o lună ”scurtă”, cu o iarnă inexistentă și cu foarte puține nopți cu temperaturi spre 0 grade. Tare-s curios cum s-au făcut calculele.

În plus, pare că nimeni nu s-a gândit cum să ajute direct micile afaceri – SRL-urile mici, PFA-urile, întreprinderile individuale – care resimt în plin șocul închiderii afacerilor. Mulți își câștigă traiul din munca lor, din afacerea pe care o desfășoară.

Poate niște credite garantate de stat, dar FĂRĂ DOBÂNDĂ, reprezintă soluția pentru sprijinirea business-urilor de familie/personale. Însoțite chiar de scutiri de taxe și de impozite.

Să ne înțelegem. Nu întinde nimeni mâna, nu cere nimeni pomeni. Toată lumea încearcă să găsească soluții proprii, să supraviețuiască unei lumi într-o schimbare prea bruscă. Dar tocmai din cauza acestei modificări radicale a lucrurilor e nevoie de implicarea autorităților.

Și micile afaceri au cotizat la bugetul unui stat care le este dator acum cu un sprijin TEMPORAR, până trece criza coronavirusului.

Sprijinite corect, business-urile – de orice fel, până la urmă – își vor reveni și vor întoarce în buzunarul statului banii primiți acum.

sursă foto: România liberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.