Se tem politicienii de coronavirus sau de pierderea electoratului?

Am tot respectul față de doctorul Arafat și pentru multele făcute de el pentru și în sistemul medical din România. Dar nu cred că domnia sa era cel care trebuia să anunțe, duminică, măsurile anti-coronavirus.

În astfel de situații grave prin natura deciziilor luate, anunțarea și asumarea acestora trebuie făcute – în opinia mea – de înalte autorități ale statului. De primul-ministru, în primul rând. Și președintele ar fi necesar să aibă o reacție imediată, nu rumegată ore la rând și exprimată on air abia spre seară, la jurnalele de știri de la 19.

Or, lăsarea unui secretar de stat, chiar dacă are recunoașterea publică a medicului Arafat, să anunțe interdicțiile pentru limitarea răspândirii fiorosului coronavirus, poate indica faptul că autoritățile se feresc să-și asume astfel de măsuri tăioase. Pare că mai marii statului nu vor să se încarce cu antipopulismul evident al acestor decizii. Deși e evident că și-au dat acceptul pentru luarea lor.

Socoteala politicienilor de la putere e simplă: urmează alegerile și e periculos să pierzi procente chiar acum. În plus, sunt cei din tabără adversă care abia așteaptă un cuvânt greșit din partea Puterii pentru a ataca.

Așa că mai bine iese ”la declarații” Raed Arafat care, din postura specialistului în situații de urgență, are credibilitate și va scăpa cu mai puține critici.

Scriu ”mai puține critici” pentru că, deși logica îmi spune că limitările impuse duminică își au rostul lor și specialiștii știu mai bine ce trebuie făcut, ceva mă face să definesc interdicțiile drept radicale. Nu am suficiente date, dar situația nu pare scăpată de sub control în România, unde chiar autoritățile se laudă că, până acum, au luat toate măsurile necesare pentru a limita răspândirea virusului din Asia.

Apropo: sunt curios dacă recomandările făcute românilor din afară de a nu reveni în țară de Paște vor fi respectate. Și cum vor acționa atunci autoritățile.

Am căutat să aflu cum e situația legată de coronavirus în alte țări.  

În afară de Franța – care a interzis adunările în spații închise a mai mult de 5.000 de persoane – și Italia – unde coronavirusul își face de cap și unde se închid regiuni întregi, nu am aflat ca în alte state să se fi luat măsuri atât de dure.

În cea mai puternică țară a Europei – Germania, desigur, locuitorii nu par speriați de Covid-19, iar autoritățile nu s-au aruncat până acum să impună interdicții. Și au mai multe criterii care trebuie îndeplinite ca să ia astfel de măsuri.

De exemplu, potrivit legilor din landul Brandenburg, măsurile de protecție în caz de dezastru vor fi implementate doar când o infecție „pune în pericol viața sau sănătatea unui număr mare de persoane, proprietăți substanțiale, adăposturi esențiale sau aprovizionarea de bază a populației și cauzează, în același timp, perturbări semnificative sau amenințări iminente la adresa securității și a ordinii publice”.

Nici în Austria nu sunt interdicții, iar vecinii unguri au anunțat, duminică, anularea ceremoniei de 15 martie, de la Budapesta.

Nu contest utilitatea măsurilor luate în România. Situația trebuie însă gestionată cu atenție. Există riscul apariției panicii, a invadării magazinelor, dar și a pierderilor economice tot mai mari. Pierderi care se vor reflecta și în bugetele familiilor. Eu rămân la ideea că virusul asiatic poate fi oprit cu arme simple: spălatul pe mâini, izolarea în caz că avem simptome de răceală agresivă și optimismul. 😊

Sursă foto: Texas DSHS – Texas.gov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.