”Se merge pe principiul: nu poți să vii din teren fără nici o sancțiune.”
Acuzația e gravă. În timp ce coronavirusul îi ține pe oameni într-un arest la domiciliu denumit „izolare” în actele oficiale, polițiștii români au de dat amenzi ”la normă” pentru cei care îndrăznesc – din diferite motive – să iasă, nejustificat, din case. N-o spun niște indivizi care au de plătit polițe oamenilor în uniformă și nici niște postaci ascunși după user-name-uri anonime, pe Facebook.
O susține, cu subiect și predicat, un sindicalist din Poliția Română, într-un interviu a cărui primă parte a apărut, marți, pe libertatea.ro. Lectura e interesantă.
Despre unele lucruri spuse de polițistul timișean Valter Kovacs recunosc că auzisem încă de pe vremea când activam în presă. E drept, dacă nu erau niciodată confirmate oficial, iar sursele se mulțumeau doar să își descarce supărările în discuții private, fără să și le asume public. De fapt, în jurul planurilor de amenzi, de acea dată la Circulație, se crease încă de acum două decenii o adevărată teorie a conspirației. Niciodată recunoscute direct, dar mereu aduse în discuție de șoferii supărați (câți nu ați fost amendați pentru aceeași faptă pentru care un alt conducător auto a primit un avertisment?) – au fost confirmate chiar în acest an de o instanță din Cluj.
Cu sau fără plan, românii au primit amenzi ”coronavirus” în valoare de zeci, poate sute de milioane de lei
Ce e sigur e că pistoale vechi mai atârnă și azi la centurile agenților – deși un instructor de tir îmi spunea o dată că un trăgător bun se descurcă și cu un mult înjurat pistol Carpați. Ba chiar mi-a și demonstrat asta, în timp ce eu m-am făcut de râs cu un performant Glock. Că polițiști de la Acțiuni Speciale își mai cumpărau din banii lor echipamente. Că, în plină criză a coronavirusului, sunt patrule care folosesc mănuși și măști proprii (ce să mai zic de dezinfectanți) în timpul controalelor – sper că s-a modificat, totuși, situația.
Dar asta nu face planul de amenzi în vremea pandemiei mai moral sau mai de înțeles. Dacă el chiar există, e o josnicie cum rar poți întâlni. Deși evidentul exces de zel al mai multor polițiști, relatat de prieteni de-ai mei, dar și în presă și pe net (excludem rău-voitorii și plătitorii de polițe și tot rămân destule cazuri), arată că un sâmbure de adevăr tot ar exista în declarațiile sindicalistului din IPJ Timiș.
Cu plan ori fără el, amenzile din vremea coronavirusului aduc bani serioși bugetului. De exemplu, Poliția Română anunța că, într-o singură zi – în care a fost organizată o mega-acțiune – au fost date peste 8.100 de sancțiuni în valoare totală de 17,6 milioane de lei pentru nerespectarea restricțiilor de circulație. Bani serioși, nu?
Veți spune că mulți meritau amenzile. Nu contest. Mulți sunt obișnuiți să ia la mișto regulile și pot fi cumințiți doar dacă sunt arși la buzunare. (Uitați-vă la ce se întâmplă în centrele de carantinare, cum vorbesc și ce pretenții au unii locatari de acolo. De ar putea vorbi jandarmii cu ce atitudini au de-a face…)
Se poate și altfel
Dar sunt convins că, după terminarea situației de urgență, vor fi amenzi contestate, pe bună dreptate, în instanță. La fel cum sunt sigur că pentru la fel de mulți sancționați era suficientă o atenționare, o mustrare, un avertisment. N-om fi noi atât de civilizați/educați/finuți la nemții, italienii sau francezii, dar nu cred că pentru toți biciul e soluția cea mai bună.
Ia uitați-vă cum au procedat polițiștii germani când au găsit un parc plin cu oameni:
Și un carabinier italian când a găsit o tanti care-și trăgea cumpărăturile pe stradă.
Iar ”polițaii” vienezi au defilat pe străzi ca să le mulțumească localnicilor că stau în case.
Sunt convins, pe lângă uscăciunile din sistem, pe lângă ”scrofuloșii” care amendează chiar și o oră pusă greșit, și la noi sunt mulți polițiști care gândesc dincolo de planuri și ordine imorale. Cei pentru care contează să respecte și să pună în aplicare legea, dar și să fie umani. Numai eu cunosc o mulțime de astfel de polițiști. Pe care nu-i acuz că au salarii ”nesimțite”, ci îi apreciez că sunt verticali și profesioniști.
foto: Monitorul de Cluj