Vârful sau vârfurile epidemiei de coronavirus în România? Ce date au fost avansate de-a lungul stării de urgență

De la începutul stării de urgență în România, tot felul de autorități, specialiști, medici, oameni care simțeau că au ceva de spus au încercat să indice perioada sau chiar zilele în care epidemia COVID-19 își va atinge vârful în România. De data asta, nimeni nu s-a hazardat să anunțe milioane de victime, ca acum 11 ani, în timpul pandemiei de gripă porcină.

Mai toți cei care și-au dat cu părerea, susținută cu argumente – restul nu mă interesează, au avansat un număr de 10.000 de persoane infectate în perioada cea mai ”înaltă” a epidemiei. Datele în care acest vârf ar urma să fie atins în România au variat de la o sursă la alta – cu rare diferențe vizibile, fapt explicabil prin faptul că SARS-CoV 2 (coronavirusul sindromului respirator acut sever 2) nu și-a dezvăluit nici acum toate secretele. Sau așa ni se spune. 😉

L-am luat la întrebări pe amicul Gugăl și am făcut o cronologie a declarațiilor și articolelor de presă referitoare la vârful epidemiei de coronavirus în România. Să o luăm metodic.

MARTIE

16 martieCentrul pentru Inovație în Medicină și RaportuldeGarda.ro avansau trei posibile scenarii referitoare la evoluția epidemiei:

  • Scenariu ideal: Vârful este estimat în perioada 1-20 mai 2020.
  • Scenariul mediu: Vârful ar putea fi în perioada 1-20 iulie 2020.
  • Scenariul de risc maxim: Potențialul vârf ar putea fi în perioada 1-20 iunie 2020.

18 martie – Epidemia de COVID-109 va atinge apogeul în România în perioada sărbătorilor pascale, în jurul datei de 20-30 aprilie, declara medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, citat de adevărul.ro.

26 martieUn prim vârf al epidemiei de coronavirus se va înregistra în România la mijlocul lunii aprilie și probabil după sărbătorile de Paști va fi un alt vârf”, declara, la Digi24, prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie. 

28 martie – Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat pentru Știrile TVR că vârful pandemiei de coronavirus din România este așteptat în partea a doua a lunii aprilie, când se estimează că numărul românilor infectați va ajunge la 10 mii de persoane.

APRILIE

3 aprilie – ”Vârful crizei coronavirus ar putea să fie în România în perioada 20 aprilie -1 mai”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, care a citat estimări ale specialiștilor.

3 aprilie – Bogdan Micu, angajat guvernamental implicat în echipa care coordonează achiziţiile internaţionale de echipamente sanitare pe care România le face prin UNIFARM, a publicat o simulare a evoluției cazurilor de coronavirus în țara noastră.

  • ”Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+/-5 zile) vom trece de 1000 de decese (pe 22 aprilie în România erau înregistrați 524 morți din cauza COVID-19)
  • Vârful (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie și va dura până în 15 mai. După 15 mai, vom scădea sub 5000 de oameni în spitale și carantină.
  • Ziua cu cei mai mult oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8.535 oameni în spitale și carantină, dar cu simptome grave.”

8 aprilie – Un institut din cadrul Universității Washington din Statele Unite estima că vârful epidemiei de coronavirus din România va fi atins în perioada 11-13 aprilie, când urma să se înregistreze cea mai mare solicitare a sistemului medical și cele mai multe decese. IHME estima că în 13 aprilie se vor înregistra cei mai mulţi morţi – 36 – din cauza Covid-19 (au fost 24 – n.m.), în timp ce 8 mai va fi prima zi fără decese.

9 aprilie”Noi estimăm ca la o săptămână, 10 zile după sărbătorile pascale când s-ar fi întors toți concetățenii noștri să avem un vârf (…) și apoi, la un 3-4 săptămâni să ne pregătim de o scădere a numărului de cazuri noi.” – a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o declarație de presă citată de Știrile ProTV.

10 aprilie – O zi mai târziu, același Nelu Tătaru spunea că specialiştii ministerului Sănătății estimau că vârful epidemiei de coronavirus urma să fie atins în România între 20 şi 25 aprilie.

12 aprilieRaed Arafat: Vârful pandemiei de coronavirus în România, așteptat între 22-26 aprilie.

SĂPTĂMÂNA DINAINTEA PAȘTELUI ȘI IMEDIAT DUPĂ

13 aprilie”M-am așteptat la primele zile din luna aprilie ca să fie primul vârf, urmat de încă o creștere, un al doilea vârf după un platou, după Paște, la 7-10 zile. Din cauza lipsei de testări și a depistării surselor potențiale de infecție, fără nici o discuție acest vârf se repetă. După părerea mea suntem acum pe vârf”, a spus medicul epidemiolog Molnar Geza, la Digi24.

15 apriliePremierul Ludovic Orban anunța: Vârful epidemiei – între 20 aprilie şi 5 mai; vor fi două săptămâni de foc.

17 aprilie – Două zile mai târziu, primul-ministru refăcea calculele și vorbea de planurile post-situația de urgență: Vârful pandemiei, între 1 și 5 mai. Vom redeschide inițial activitățile unde riscul va fi mic.”

18 aprilie – Medicul Arafat vorbea despre un alt interval, mai strâns, în care epidemia de coronavirus va ajunge la apogeu în țara noastră: ”Un vârf poate fi atins în jurul datei de 23-24 aprilie, dar totul ține de cum ne comportăm.”

20 aprilie – O declarație mai pesimistă venea de la Virgil Musta, medic primar Boli infecțioase și manager Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Acesta ”arunca” vârful epidemiei în prima treime a lunii mai: „În ultimul timp (înaintea Paștelui – n.m.) aceste reguli (de distanțare socială – n.m.) au fost încălcate, au fost diminuate și atunci ne așteptăm ca într-adevăr numărul de cazuri să crească mai mult. Probabil că vârful va fi peste două-trei săptămâni (3-10 mai), în ceea ce privește numărul de cazuri, nu știu, totul depinde de noi.”

21 aprilie – „Această epidemie, până acum în România, este în platou, evoluează ca dinţii de fierestrău. La evaluare, faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină”, a declarat Geza Molnar pentru Mediafax. „În 5-10 mai ar trebui ridicată carantina, fără discuţie. Dar trebuie să fim atenţi la focarele familiale sau din diferite zone din ţară, pentru că astfel focare vor exista. Astea vor fi o mare problemă.”

Concluzii:

Așadar, cam toți vorbitorii – au fost excepții ”negative” și ”pozitive” – s-au încadrat între 20 aprilie și 10 mai. Așa că nu mă așteptam ca autoritățile să ridice restricțiile mai devreme de 10 mai. Dar nici să amâne totul până pe 15 mai. Vinerea. 😊 Nu putem sfârși totul la început de săptămână? Pe 11, nu pe 18 mai.

22 aprilie Starea de urgență nu va fi prelungită după 15 mai, când se vor relaxa o parte din restricțiile impuse de autorități pentru stoparea propagării pandemiei de coronavirus, începând cu restricțiile privind deplasările individuale, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

sursă foto: covid19.geo-spatial.org

2 Comments

  1. Va fi „Vinerea Eliberarii” un fel de Vinerea Mare 😀 … si da, cred ca mai inteligent era o „relaxare” la inceput de saptamana, pe 11 sau 18 … asa o sa vezi cum dau toti buluc ca vine weekendul, „ca vaca in lucerna” cum aveam o vorba in copilarie :))

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.