Un val de indignare s-a creat în oceanul online de informaţii după ce Curtea Constituţională a decis că prevederile referitoare la cuantumul acelor amenzi date pentru încălcări ale ordonanţelor militare din timpul situaţiei de urgenţă sunt neconstituţionale. Tsunamiul nemulţumiţilor, transformaţi în judecători care preamăresc asprimea pedepselor, s-a ridicat din postări pe Facebook şi editoriale ori articole de presă şi s-a năpustit peste celălalt val, mai domol – din punct de vedere al numărului „componenţilor” şi al limbajului, al celor uşuraţi că „biciul” sancţiunilor a fost tăiat.
Nu redau mesajele niciuneia dintre tabere. Cine vrea, intră pe Facebook sau caută pe Google. Găseşte „marfă” din belşug.
Am observat că, indiferent de opinii, situaţia este judecată la grămadă. Puţini au citit comunicatul CCR referitor la amenzi, dar toţi sunt experţi în interpretarea (într-un fel sau altul) a deciziei judecătorilor. Fiecare deţine adevărul absolut şi nu acceptă idei contrare.
Nici politicienii nu-s mai breji. În frunte cu preşedintele statului, care încearcă să ne convingă că – nu pot să nu citez din mostra de comunicare „umană” a lui Klaus Iohannis – „fără aceste sancțiuni, morții pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulți!”
Nu neg că amenzile îşi au rolul lor disciplinar.
Dar mi se pare anormal să le setezi la o valoare de-a dreptul nesimţită în comparaţie cu venitul mediu din România. Cam cât ar da un interlop „decent” lăutarilor la o petrecere din afara pandemiei.
Şi e de-a dreptul aberant să laşi poliţiştilor libertatea de a aprecia dacă o situaţie e sau nu contravenţie. Iar avertismentul, o sancţiune contravenţională principală, lipseşte – s-a considerat că pedepsiţii nu s-ar îndrepta dacă nu primesc nişte amenzi de să-i usture portofelele.
Oare ce s-o fi gândit legiuitorul din vremea pandemiei? „Dacă tot a venit coronavirusul din China, să dăm amenzi pe măsura locului de provenienţă.”
Da, ştiu lozincile: românii nu sunt atât de civilizaţi precum occidentalii, nu ţin cont de lege. Suntem nedisciplinaţi, rebeli, mai reduşi, aşa, şi nu ne temem decât de forţă şi de amenzi. Am auzit atâtea tâmpenii de astea, că mi s-a acrit.
Dar mai ştiu că o normă trebuie să fie clară, să definească exact fapte şi pedepse şi să aibă drept scop îndreptarea vinovatului, nu strivirea lui socială, economică sau morală.
Ce spun specialiştii în domeniul juridic
Puţini au ţinut cont de opiniile specialiştilor în domeniul juridic, care au încercat să explice de ce amenzile, la valorile stabilite prin ordonanţa de urgenţă 34 din 26 martie 2020, au fost declarate neconstituţionale.
Îmi permit să citez comentariul postat pe grupul de Facebook Oradea de fostul magistrat bihorean Ovidiu Bojan care a explicat situaţia pe înţelesul tuturor:
„Doar majorarea amenzilor e neconstituțională. Amenzile aplicate sunt legale în măsura în care acestea s-au încadrat în limitele prevăzute anterior. Este de precizat că ordonanța care a majorat amenzile are o carență fundamentală și anume nu prevede fapte clar determinate, ci doar că încălcarea obligațiilor stabilite prin ordonanță constituie contravenții, ceea ce contravine principiilor fundamentale de drept și anume că faptele pentru care cineva poate fi pedepsit trebuie clar formulate și definite.
În lipsa definirii clare a faptelor, unicat în legislația europeană, aprecierea faptelor devine subiectivă la latitudinea oricărui organ constatator – ceea ce s-a întâmplat, unii fiind amendați cu sume fabuloase pentru aceeași conduită care în alte cazuri a fost considerată ca îndeplinind cerința de justificare a deplasării cerută de lege. În clipa în care nu există claritate ce fapte constituie contravenții e firesc să nu existe nici egalitate în fața legii, cu aceeași declarație în mână un cetățean fiind lăsat să plece, iar altul amendat.”
O opinie interesantă are avocatul orădean Mircea Ursuţa şi a exprimat-o la început de aprilie. O găsiţi aici.
Şi încă un aspect. Din deciziile din 6 mai ale Curţii Constituţionale influencerii au reţinut şi au dezbătut intens doar chestiunile legate de amenzile din timpul situaţiei de urgenţă şi de pensiile speciale. În schimb, n-am observat vreo agitaţie (doar ştiri seci) pe tema constatării neconstituţionalităţii legii pentru suspendarea rambursării creditelor şi a legii pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României.
N-or fi importante, desigur.
sursă foto: BBC