Liniștea Crăciunului din 2020

Mă gândeam că anul ăsta, de Crăciun, voi scrie tot despre aglomerație, despre nervi în trafic, despre goana după cadouri (ce urăsc expresia asta!), despre petarde, bubuieli și artificii. Mai puțin despre colindători, pe care unii diriguitori ai țării ăsteia mai că-i puneau sub lacăt.

Doar nu ne-o tăia virusul avântul sărbătoresc, mi-am zis cu câteva zile de Crăciun.

Și totuși… A fost aglomerație prin parcările mall-urilor, s-au mai înjurat câte unii în trafic și s-a stat cu zecile la coadă la Electrica, dar… A lipsit aglomerația nebună de prin magazine – o spun la modul general. Nu că orădenii mei nu și-ar fi umplut cărucioarele cu tot fel de cumpărături, dar parcă atmosfera din supermarketuri a fost mai respirabilă ca altădată.

Am și nimerit printr-un magazin curat, cu marfă la prețuri decente și personal serviabil, cu uniforme încă în culori vii. 😊 De MegaImage-ul din Lotus 2 e vorba. Nu le fac reclamă, remarc doar stilul pe care m-aș tare bucura să și-l mențină. Acolo n-am auzit remarcile obosite ale angajaților din alte magazine (îi cred, sunt obosiți, dar și clienții lucrează) și totul strălucea de curățenie.

Au lipsit și bubuielile din alți ani. Culmea, au explodat ceva petarde prin cartiere în săptămâna dinaintea Nașterii Domnului. Totuși, în ziua de Crăciun nici o detunătură nu ne-a tulburat liniștea caselor.

Au fost niște colindători rătăciți printre blocuri, dar n-am auzit anul ăsta rimele desperecheate și glasurile ”asimetrice” ale cântăreților de sezon. Și nici ”urșii” n-au năvălit prin cartiere, cu tobe cu tot. Iar tămbălăul anual cu Moșul dus prin oraș, venit cu trenul, avionul sau caleașca, în funcție de instituție, a fost amânat pentru 2021.

A fost liniște și pace. Unii zic că prea multă liniște.

Nu mi s-a părut. Oamenii au stat mai mult pe acasă. Du-te-vino-ul de pe scările blocurilor s-a temperat. Iar de la tv au dispărut tradiționalele știri cu aglomerația de pe DN1, Crăciun pe pârtie și alte chestii comerciale în care omul transformase sărbătoarea Nașterii Domnului. Ceea ce trebuia să se întâmple demult – nu era nevoie de o pandemie pentru asta…

Apropo de TV – după mulți ani, știrile au trecut pe planul trei sau patru. 🙂 Oricum, multe au fost de umplutură, cam cum se întâmplă de sărbători, când intră mai mult ”conserve”. Noroc cu festivitățile 😀 dedicate venirii vaccinului.

Nu zic, multora – mie nu – le lipsesc chestiile sociale, întâlnirile cu alte 300 de persoane prin restaurante sau cluburi. Or să revină, sunt convins, că de scăpat, scăpăm de covid, dar de ”boala” petrecerilor – niciodată.

Cu excepția restricțiilor și a lipsei zăpezii, mie mi-a plăcut Crăciunul ăsta. De fapt, mi-a picat bine liniștea pe care a adus-o. Liniște care ne-a dat prilejul să stăm în familie – că doar așa trebuie de sărbătoarea Nașterii.

Și să nu uit de masa de Crăciun, cu ciorba de perișoare făcută de doamna mea, sarmalele de la mama și cozonacii de la Piața 9. Iar nu fac reclamă, remarc doar o bunătate de cozonaci cu un gust care mi-a amintit de copilărie. 😉

Crăciun fericit tuturor!

P.S. După cum ați văzut, n-am zis nimic de pandemie și doar trecător am pomenit de covid și vaccin. Li s-a acordat atâta atenție încât mi-am zis ca măcar într-o postare de Crăciun de pe pătrățica mea de net să le dau ignore.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.