”Buda eco” din fața pușcăriei, în mijlocul orașului cu pretenții

male toilet seat door near green grasses

Omul abia se zărește dintre arbuștii transformați într-un sălbatic boschete, dar nu-ți trebuie un ”aichiu” din trei cifre ca să îți dai seama că redă pământului surplusul de lichid din organism. 😊 Doi asiatici, ce sprijină niște pahae cu suc la o terasă din mijlocul parcului, îl privesc țintă și își dau coate, râzând. Aud un ”fuckin’ idiot” și realizez ce părere intelectuală și-au format despre situație.

Omul termină în câteva secunde – e clar că prostata nu-i face încă probleme. Nu apuc să străbat jumătate de alee că îl văd scuturând, pardon, baliza și ieșind la lumină, călcând apăsat.

Peste drum, la maximum 10 metri distanță, stau de vorbă niște gardieni de la închisoarea din centrul orașului. (Politic corect e ”polițiști de penitenciare”, dar eu sunt mai de modă veche și mai fără înflorituri în vorbe. Pe același principiu, nu mă deranjează dacă sunt numit ziarist, jurnalist sau ”scriitor la site”.) Individului cu ”baliza” nici că i-a păsat de ei, avea o problemă mult mai… stringentă. Drept e că nici oamenii în uniformă nu prea aveau cum să-l vadă prin vegetația care nu cred că a cunoscut anul ăsta atingerea delicată a unor foarfece.

Toate astea se întâmplă în Anul Domnului 2022, în luna lui Cireșar, în buricul orașului cel mai cel european din România, chiar în parcul dintre trei instituții importante ale urbei: Palatul de Justiție, sediul CJ și Penitenciarul. Evident că m-a deranjat gestul de o crasă lipsă de civilizație a pișăciosului, ca să-l numesc direct, dar la fel de aiurea e și lipsa, cel puțin zona centrală, cea foarte turistică, a Oradei, a toaletelor publice.

Am dat o căutare pe Google și rezultatul e cam rușinos, cam ca situația de mai sus: doar aproape două mâini (😊) de toalete publice sunt în Oradea.

O speranță ar fi – https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primaria-oradea-va-cumpara-10-toalete-publice-moderne-care-se-spala-singure-pentru-parcuri-si-spatii-publice-169010.html Dar e doar speranță, așa că avem toate șansele ori să rămână la stadiul ăsta, ca toți fotbaliștii de după Hagi și compania, ori să se împlinească pe undeva, pe la Sfântul Așteaptă.

P.S. Apropo de asta, mai au unii părinți idiotul obicei de a-și aduce pruncii pe gangurile de lângă magazinul Terranova și, cu un strămoșesc îndemn ”scoate puța, puiule”, îi ajută să marcheze teritoriul din curtea interioară. Fix în fața salonului din zonă, pe unde se perindă clienții toată ziua. Nu m-am răbdat și le-am transmis părinților posibilitatea de a folosi o oliță pe care m-am oferit voluntar să o achiziționez. Din partea lu’ subsemnatu’, să fie primit!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.