Situația e veche de ani de zile. Nu o detaliez. Am scris câteva rânduri și le-am șters. Mi se pare că atât am povestit de operațiunea ”chiștoacele”, încât m-aș repeta dacă aș reveni asupra ei.
Pe scurt, după măturat, vorbe calme, nervi, poliție locală, poze pe Facebook și Bihorel, am apelat la o altă variantă: scrisoarea la direcțiune. Delațiune în toată regula. Am pus ideile în ordine și le-am așezat frumos, într-un mail către conducerea Liceului Ady Endre. Îl redau aici:
”Către conducerea liceului ”Ady Endre” Oradea,
În atenția doamnei director Vad Márta,
Subsemnatul Adrian Laboș vă aduc la cunoștință următoarea situație care este legată de elevi ai unității de învățământ pe care o conduceți. De aproape de 2 ani, de când am în folosință un birou din zona centrală a Oradei, în spatele magazinului Terranova – pe Strada Republicii, mă confrunt cu problema tinerilor de la liceul ”Ady Endre”, care fumează în zonă și lasă o mizerie de nedescris în urma lor.
În fiecare zi din timpul săptămânii, dimineața, în timpul unor pauze și, mai ales, după terminarea cursurilor, zeci de elevi ocupă pur și simplu zona mai sus menționată, una mai retrasă. Nu deranjează neapărat gălăgia – sunt tineri, le înțeleg energia și exuberanța -, însă e de-a dreptul iritantă nesimțirea cu care aruncă mucurile de țigări peste tot.
Au fost cazuri când am fost nevoit să curăț zidurile după ce tinerii au stins țigările de pereți, iar ușa de la intrarea în subsolul magazinului Terranova este și acum ”ciuruită” de zecile de mucuri stinse în spuma izolatoare – un gest care poate duce chiar și la izbucnirea unor incendii. De asemenea, am strâns zile la rând lopeți întregi de chiștoace aruncate pe asfalt, în fața biroului meu, în pasajul de sub blocul turn ori în fața salonului de înfrumusețare din zonă. (Am atașat o imagine sugestivă în acest sens.)
Atât eu, cât și alte persoane care locuiesc sau au afaceri în zonă le-am atras atenția asupra gestului lor. Am făcut-o și cu tact și calm, dar și pe un ton mai ridicat – dar fără nicio urmare. Nici apelurile la Poliția Locală nu au avut succes – angajații acestei instituții au venit la mult timp de la sesizare și, oricum, nimeni nu-și dorește sancționarea unor copii (nu acesta este scopul demersului meu ori al vecinilor care au apelat Poliția Locală).
Situația a fost menționată și de presa locală – https://www.ebihoreanul.ro/stiri/scoala-vietii-oradenii-de-pe-corso-exasperati-de-elevii-de-la-ady-endre-care-fumeaza-si-lasa-mizerii-in-urma-lor-171356.html
În urma apariției articolului, mai mulți elevi au venit și au măturat chiștoacele aruncate de alți colegi – https://www.ebihoreanul.ro/stiri/jos-palaria-dupa-ce-si-au-lasat-mizeriile-pe-corso-elevii-de-la-ady-endre-au-iesit-la-maturat-171444.html
Din păcate, după terminarea vacanței de vară, situația a revenit la ”anormalul” de dinainte: elevi, chiștoace peste tot, câteodată și cutii de sucuri abandonate pe scări. Mai sunt și cazuri, foarte izolate, în care tinerii aruncă mucurile de țigări în tomberoane. Dar, repet, sunt extrem de rari cei care fac acest gest de bun simț.
V-am adus la cunoștință această situație pentru a vă transmite rugămintea ca dumneavoastră, în calitate de director al liceului ”Ady Endre”, și cadrele didactice ale școlii să le atrageți atenția acestor copii să respecte o minimă regulă de civilizație și de bună-creștere: aceea de a păstra curățenia, oriunde s-ar afla.
Vă mulțumesc!
Cu considerație,
Adrian Laboș”
Totul elegant, diplomatic și însoțit de o poză cu lopata din dotarea biroului, plină de mucurile colectate într-o după-amiază.
O lună mai târziu,…
…când nu mai trăgeam speranță, îmi bate la ușă un tinerel care îmi aduce o foaie ”de la doamna director”. Descurcăreț tipul, mă găsise prin intermediul șefului de scară. 😊 Prin documentul adus mi se comunică, pe un ton oficial, următoarele:
Apreciez răspunsul doamnei directoare. Îi mulțumesc sincer că și-a rupt din timpul domniei sale ca să îmi parcurgă sesizarea și să-mi explice măsurile luate. Două precizări am:
- Poate n-or fi de la ”Ady” toți elevii care fumează în spatele magazinului Terranova. Dar observațiile mele (empirice) au dus la concluzia că 9 din 10 au numele în vreun catalog de la școala aflată la o aruncătură de băț.
- Dimineața, de luni până vineri, între 7:00 și 7:30, zona se umple. 😊 La fel și de pe la ora 11 încolo, la intervale a căror logică nu am deslușit-o încă.
Repet: nu am nimic altceva cu tinerii care fumează printre blocuri. E alegerea lor, nu-s un apostol al vieții fără tutun – deși bine ar fi fără. Am fost și eu ca ei – greu de crezut, nu? 😉 – și vociferam, gesticulam, dar nu aruncam chiștoace sau hârtii pe unde nimeream. Ai mei au avut grijă să-mi traseze reguli clare în sensul ăsta, încă de mic.
Iar acum mă simt dator să fac ceva. Nu doar să mă uit, să mă enervez și să chibițez, inutil, pe Facebook.