Jeg și depuneri | Cum arată interiorul unei țevi de apă caldă dintr-un bloc din Oradea

Când se fac lucrări și se mai ia apa – ori cea rece, ori aia caldă –, apar pe Facebook tot felul de imagini cu un lichid de o culoare nedefinită, dar oricum întunecată rău, care curge prin robinete la finalul ”întreruperii anunțate”. Nici măcar nu-ți vine să te speli cu asemenea ”cocktail”, d-apoi să-l mai și bei. Ni se explică faptul că așa e după orice lucrare și că, oricum, apa se limpezește dacă o lași un timp să curgă.

Ce rămâne după ea e o altă poveste. Care, de fapt, nu e deloc un basm cu final fericit, ci o situație nasoală, pentru care am și probe. Unele care îmi explică de ce Termoficarea și Compania de Apă din Oradea ne zic că trimit apa cu o presiune ok în conducte, dar (mai ales) la consumatorii din blocurile construite înainte de Revoluție ajunge cu un debit anemic.

Depuneri cât toată țeava

Zilele trecute, după ce primesc sesizări de la onor șefimea blocului că în beci picură ceva de la o țeavă de apă caldă, purced la verificarea situației, împreună cu un specialist. Omul îmi dă de știre că problema e la un robinet care, deși aflat în ghenă, e pe o ramificație de la marea țeavă, care vine drept spre baia subsemnatului. Motiv pentru care e musai să o rezolv pe propria cheltuială.

Nu-i bai, zic, totul e să nu pățesc vreun eveniment diluvian. Instalatorul trece la treabă, una complicată tare din cauza modului ”înțelept” în care multe țevi au fost puse, iar multele renovări ulterioare au fost realizate.

Long story short, omul face lucrarea și îmi prezintă apoi bucăți rămase din țeava pe care a trebuit să o taie cu flexul și să o înlocuiască.

Pe aici trece apa în drum spre robinet, îmi zice instalatorul.

Stau și mă uit mirat la bucata de țeavă aproape umplută cu un amestec ciudat de depuneri și mă mir că apa a mai apucat să treacă prin ea. Obiectul e aproape blocat și apa pur și simplu abia se strecura printr-o gaură de câțiva milimetri.

Am pe cineva la un laborator de analize. Mi-a zis că apa de la robinet e, în principiu, mai bună decât cea de la flacon. Poate, când pleacă de la distribuitor. Dar tu ai putea bea apă de la rețea după ce vezi prin ce trece?

Întrebarea instalatorului e legitimă. Doar că nu-mi imaginam că poate să fie atât de plină de… chestii o banală țeavă de apă caldă.

Același lucru e valabil și la calorifere, îmi zice omul. Și apoi ne mirăm că apa pișoaie la robinet și caloriferele nu-s calde? Îs pline și alea de așa ceva…

Soluții?

Am fotografiat obiectul arheologic scos din peretele blocului, după care l-am aruncat. Sunt convins că orice țeavă veche arată în acel hal. Soluții sunt două: ori schimbi țevile, ori apartamentul. Chestie de buget. 😊 În a doua situație, recomandabilă e o locuință într-un bloc nou. Asta ca să nu sărim din lac în puț.  😉

Sau scrii pe Facebook ori pe blog. Dar așa nu rezolvi mare lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.