Chiar merită?

Motto: Corb la corb nu scoate ochii!

Se ia următoarea situaţie: inspectorii de la Sanepid şi cei de la Inspectoratul Şcolar au început azi o serie de controale în şcoli. Pompos spus, aceştia urmau să verifice „starea igienico-sanitară din unităţile de învăţământ”. Colega mea Florina Fofiu, cea care se ocupa de acest subiect, a început de dimineaţă să dea telefoane pentru a afla unde merg echipele, ce vizează şi să filmeze modul în care se face controlul într-o şcoală oarecare.

A luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bihor, Daniel Negrean. A fost pusă în aşteptare, pentru că inspectorii erau la sediul Sanepidului, unde se împărţeau zonele în care vor merge.

Sunaţi-mă peste 10 minute, a fost pasată colega mea. Spun „pasată” din motive pe care le voi detalia mai încolo.

După 15 minute, Florina află că echipele au terminat împărţeala şi pleacă la drum. Îşi ia cameramanul, maşina şi se îndreaptă spre sediul Sanepid. Ajunge acolo şi se izbeşte de prima piedică: maşinile cu inspectorii plecaseră. 🙁

Urmează chestionarul devenit deja rutină:

– Da’ de ce vreţi să filmaţi acolo? Aveţi nevoie de aprobări!

– Cum aşa? Doar şcoala e spaţiu public. Nu mergem decât să filmăm un control…

– Da, dar trebuie să cereţi acordul directorului de şcoală.

– Sigur, vom vorbi şi cu directorul, dar nu dăm nimanui în cap. Vrem doar să filmăm un control.

Discutăm la telefon şi decidem să meargă după un microbuz cu inspectori care plecase ultimul. Florina vorbise cu acelaşi reprezentant al IŞJ – Daniel Negrean – care i-a spus destinaţia echipei de control: SĂCĂDAT !!!! Colegii mei au plecat spre localitatea indicată, iar când ajung, surpriză: nici urmă de inspectori.

Profesorii din comună ştiau de vineri că le va veni un control, motiv pentru care unii dintre ei au fost prezenţi la şcoală. Doar că nu a apărut nimeni – cel puţin până la ora 11:30, când au plecat colegii mei. Jurnaliştii TTV contactează din nou reprezentanţii inspectoratului şcolar. Li se spune că e posibil ca inspectorii să se fi oprit pe drum, la o altă şcoală şi, cum, probabil, controlul durează mai mult acolo, e posibil să întârzie. Se dau telefoane de la şcoala din Săcădat la alte „unităţi de învăţământ” din zonă, iar răspunsul e clar: NICI VORBĂ DE CONTROL ACOLO!

Florina Fofiu dă un telefon – din nou – la acelaşi domn Daniel Negrean, care îi spune că nu e vorba despre Săcădat, ci despre…Sălard. 🙁 Colega mea nu e dusă cu pluta, ba chiar pot zice că e o fată cu capul pe umeri, deşteaptă şi care, credeţi-mă, aude foarte bine. O cred pe ea când îmi spune că iniţial i s-a indicat Săcădatul, iar o dată ajunsă acolo i s-a spus – mai că nu direct – că are probleme cu auzul. CĂ NU ERA SĂCĂDAT, CI SĂLARD. 🙁

Nemaiştiind ce să creadă, simţindu-se luată de fraieră şi, de ce să nu spun de-a dreptul, minţită, Florina l-a sunat pe inspectorul şef Ioan Şereş, dar nu a reuşit să afle prea multe. În cele din urmă, toată ştirea s-a transformat într-un simplu VO, pentru că reprezentanţii IŞJ nu au binevoit nici măcar să facă publice rezultatele controlului. S-au limitat doar să îi spună colegei mele că toate concluziile inspecţiilor vor fi făcute publice mai încolo, când verificările vor fi terminate.

Recapitulăm: trimişi de colo, colo, suspectaţi că nu o duc bine cu auzul, lăsaţi fără informaţii, jurnaliştii au fost pur şi simplu împiedicaţi să-şi facă meseria. Cuiva nu-i convine ca presa să-si bage nasul în aşa-zisele controale. Ar simţi mirosul prea puternic. Probabil că aceste inspecţii se vor face doar de ochii lumii, iar câteva dintre deficienţele găsite (puţine, fac pariu) vor fi prezentate într-un comunicat azvârlit jurnaliştilor vineri, pe la ora 16. Apoi, în mod sigur, vor fi uitate.

Dincolo de toate acestea, nu faptul că jurnaliştii au fost puşi aiurea pe drumuri contează. Până la urmă, a face controalele de mântuială înseamnă că autorităţile se mint pe ele însele. Tare mi-e că gunoiul va fi ascuns sub covor şi părinţii nu vor afla în ce condiţii vor învăţa odraslele lor.

În curând va începe un nou an şcolar, cu acelaşi sistem depăşit în care doar isteţimea, relaţiile şi „învârtelile” unor directori vor putea face ca unele şcoli să mai fie cârpite pe ici, pe colo şi copiii să aibă un loc decent unde să înveţe.

Fără categorie

2 Comments

  1. Ce te mai miri Adi de cele intamplate?!?! Asa este peste tot in ROMANIA!!!! (cel putin la stat). Si la noi cand vin sefii in control se scot toate masinile pe care le avem, chiar daca nu merg, doar pentru a vedea ca le avem. Tot ce inseamna mijloace de transport si alte dotari pe care ar trebui sa le avem in styare de functionare nu sunt asa cum le stiu capetele luminate de pe la Bucuresti….. De ce ne ascundem oare dupa propriile degete…. cam subtiri ce-i drept?!?!? Trebuie sa se termine cu toate astea……….. Dar doar la schimbarea „mamutilor” aflati la conducere… pana atunci traim asa cum putem si cum vedem….

  2. Nasol, Cipriot…Ştii de ce mă tem? Că şi generaţia nouă de şefi va prelua mult din ideile tâmpite ale actualilor burtoşi din scaunele de conducere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.