Cronica de lângă fotoliu: Fotbalist adjectiv

Cine ar fi crezut la începutul Campionatului Mondial din Africa de Sud că la finalul grupelor se va ridica un praf gros rezultat din prăbuşirea cu zgomot a giganţilor fotbalului? Evident, avem de-a face cu fotbalişti-adjectiv, pentru că „giganţi” e doar un atribut rămas din istoria sportului rege lipit pe fruntea unor naţionale care nu mai joacă nimic. Franţa a plecat acasă cu o zestre de un punct, Italia a adunat două, dar, la fel ca surata ei latină, tot pe ultimul loc s-a clasat. Grecii, care oricum am lua-o, tot foşti campioni europeni rămân, îşi pot întreba zeii „de ce Olimpul lor nu i-au ajutat să meargă mai departe?” 🙂 Sârbii au aflat ce înseamnă ambiţia cangurilor – mă întreb cu cât o încasau de la australieni Chivu şi restul „bergenbirilor” -, englezii au tremurat serios, olandezii mai puţin, dar tot au avut un tensiune uşor crescută, danezii nu vor mai vedea Valhalla fotbalului de dincolo de grupe, iar Spania – hmmmmm, rămâne de văzut ce face azi.

În schimb, s-au ridicat „piticii„, care au căpătat acum înălţime de pivot. Altădată uşor de bătut şi previzibile în tot ceea ce făceau, echipele considerate outsideri – în termeni fotbalistici „varză” ori „luzări” – şi-au luat revanşa. Cei doi „dragoni” asiatici – Japonia şi Coreea de Sud – , Statele Unite – deşi americanii îşi construiesc încet, dar sigur, statutul de putere mondială şi în fotbal – şi Slovacia. Japonia le-a dat ippon danezilor şi zău dacă nu mă bucură! Slovacia, ah, daaaaaaaaa, ce i-a făcut-o Italiei campioane!!!! 😀

Alături de vuvuzele, echipele mici sînt revelaţiile Campionatului mondial. Cum ar arăta o finală Slovacia – Argentina? 😉 Exagerez? Nu cred. Italienii sînt acasă, alţii cu pretenţii la fel.

P.S. Am aţipit de câteva ori la meciul nemţilor cu Ghana, atât de interesant a fost. Comentariul m-ar fi adâncit şi mai mult în somn dacă nu aş fi avut voinţa de fier să rezist până la finalul meciului. Nici dimineaţă nu m-am trezit la timp ca să scriu cronica de lângă fotoliu. TVR-ul e îmbătrânit, depăşit. Aseară, am avut curiozitatea de a vedea cum transmite RTL meciul Olandei cu camerunezii. Alături de comentatorul lor se afla Klinsmann, fosta vedetă a campioanei mondiale din 1990, au făcut transmisiuni înainte de meci de pe stadion şi de la Aachen, unde au amenajat o scenă într-o piaţă publică – cu macarale, stady-cam-uri, plasme, vedete, au avut o grafică şi idei de invidiat, comentariul a fost plăcut – din ce am reuşit să înţeleg – iar scorul era AFIŞAT!!!!!!!!! în dreapta, alături de cel din meciul paralel, dintre Danemarca şi Japonia. Altă civilizaţie.

Fără categorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.