Cronica de lângă fotoliu: Campionatul mondial, la privat

De când transmite meciurile de la cupa mondială, televiziunea publică a făcut-o singură. A dat toate partidele pe cele două canale mari şi late pe care le are din 1990, când TVR2 a fost resuscitat. Din câte îmi amintesc, când se jucau două întâlniri în acelaşi timp, una era transmisă pe TVR1, cealaltă pe canalul frate şi toată lumea era mulţumită că putea să le vadă.

Acum, însă, cum să le vadă toată lumea, când opt dintre meciurile din grupe vor fi transmise de Telesport, pe care nu ştiu dacă îl văd 20% dintre microbiştii români. Nu ştiu ce idee a stat la baza luării acestei decizii, dar arată că pe televiziunea publică o cam doare undeva de telespectatorii ei. Care o întreţin din buzunarele lor, fie că o urmăresc, fie ca sînt fani Pro TV sau Antena1.

E ilogic să dai drepturi de difuzare unei televiziuni care e prea puţin văzută. Nu cred că banii au fost motivul, ci, încă o dată spun, dezinteresul faţă de telespectatori şi audienţă. TVR are 5 canale, daca le punem la socoteală pe TRV Info sau Culturalul, şi cred că se găsea un loc unde să transmită două meciuri în acelaşi timp. Eu, de exemplu, îmi doream să văd un Mexic – Uruguay, plictisit de jocul „claponilor” francezi, sau cele patru goluri de la Nigeria – Coreea de Sud, după ce am văzut că viitoarea campioană mondială Argentina 😀 a rezolvat conturile cu Grecia.

Dar ce te poţi aştepta de la o televiziune care se încăpăţânează să trimită la un astfel de eveniment cum e Cupa Mondială la fotbal nişte comentatori ciudaţi, care, în marea lor majoritate, îţi induc somnul sau chiar nervozitatea. În loc să „închirieze” nişte specialişti într-ale microfonului şi fotbalului, aşa cum se întâmplă în cazul colegilor din străinătate, teveriştii au trimis nişte comentatori care fac pauze după pauze ori remarci plictisitoare. Sorin Hobana ce mai face faţă.

Hai să ne imaginăm cum ar arăta Campionatul Mondial din Africa de Sud comentat, printre vuvuzele, de Emil Grădinescu – cel mai bun comentator dintotdeauna -, Sorin Băleanu, Felix Drăghici, Costi Mocanu ori Mihai Mironică. Din păcate, faptul că au legitimaţii de GSP sau Pro TV îi lasă în afara vederilor şefilor televiziunii publice.

Fără categorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.