Dacă aș fi suporter al Stelei, după meciul de duminică cu Viitorul aș băga capul în pământ. De rușine! Așa cum au făcut-o cei care la un moment dat au părăsit tribunele din Ghencea. Fanii nu sînt tâmpiți și cred în ceea ce văd, nu în ceea ce li se spune de către patroni ți șefi de cluburi.
Dar aș tăcea și dacă aș tine cu alte echipe din prima ligă din România. Că nu sînt sigur că ele nu au comis-o vreodată cum a făcut-o Steaua în seara asta. Să pierzi exact când are nevoie adversarul e mai mult decât bătător la ochi și s-a mai întâmplat, nu o singura dată.
Gigi Becali spunea că meciul cu Constanța a fost unul de bun simț. 🙂 Adică să-ți ajuți adversarul, care întâmplător e condus de finul tău, e o chestiune normală, când, de fapt, are o denumire provenită din laboratoarele comentariilor ori patiserilor! Așa cum devine normal ca antrenorul să amenințe după meci, în direct, că pleacă, deranjat de atitudini din tribună, după care să-i urecheze pe ziariști că i-au răstălmăcit vorbele.
Nu uit imaginea lui Hagi, care, la final de meci, a rămas pe fotoliu și nu a sărit în sus de bucurie. În schimb, s-a bucurat patronul gazdelor de propria-i înfrângere – asta mi se pare cu adevărat inacceptabil! Și nu voi uita că Steaua, o echipă care va reprezenta România în cupele europene, pierde penibil pe motiv că e deja campioană și că deja e cu gândul la vacanță. La fel vor zice geniile astea fotbalistice și când vor pierde în fața unei necunoscute din Europa și ne vom plânge penibil că ”Dumnezeu n-a fost român” ori că ne-au furat arbitrii? Jucătorii care se gândesc la plaje în loc să joace pe teren sînt niște AMATORI. De aceea nu-i mai ia nici o echipă, fie ea minusculă, din afară.
De multă vreme evit să mă uit la campionatul românesc. Cu mici excepții, e drept. Și asta pentru că nu mai am la ce! Aș vrea să văd dacă Liga mai are tupeul să ceară bani – sume uriașe pentru România – ca să fie transmise meciuri de genul celui dintre Steaua si Viitorul.
Echipele astea care au ajuns „decat” pe maini private isi pierd identitatea. Tu, ca suporter, ajungi sa sustii neconditionat afacerea cuiva. Care patron, in speta G. Becali, pentru banul corect ar muta echipa si la Chiajna. De aceea eu sunt de parere ca cel mai bine e ca in sport echipele sa fie sustinute printr-un parteneriat public-privat. In acest fel exista un organ de control care interzice anumite „mizerii” gandite de afacerist, iar echipa reprezinta, cu adevarat, comunitatea…
Interesant punct de vedere. Mă gândesc doar ca in Anglia – si e doar un exemplu – nici un miliardar nu ar indrazni sa mute Arsenalul din Londra ori City-ul din Manchester. Sintem departe ca mentalitatea occidentala.
Sunt tare curios ce se va intampla cu Steau ca si echipa in cazul in care nea Becali chiar este arestat pe bune.
Este amuzant, parca incepe sa devina o moda ca astia smecheri sa fie arestati…
Incem cu Nastase, comntinuam cu Becali si termina cu?
In Anglia, cluburile mari sunt organizate sub forma societatilor pe actiuni. Actiuni care sunt listate la bursa. Miliardarii care destin Chelsea, Man U, Man City sau Liverpool detin, de fapt, doar o parte din actiunile echipei. Parte care le asigura nu neaparat majoritate, cat contributia financiara cea mai mare. Restul actiunilor sunt detinute de firme mai mici, suporteri si autoritati locale. Iar deciziile vitale pentru soarta echipei sunt luate in Consiliul de Administratie, unde chiar daca esti majoritar la numarul de actiuni, ceilalti mai mici au drept de veto. Astfel, chiar daca Abramovici vrea sa mute echipe la Oradea, nu poate sa o faca.
In Spania, Barcelona si Real Madrid sunt formate intr-un mod asemanator. Doar ca acolo contribuie foarte mult acei socios.
In Germania, Bayern Munchen si Borussia Dortmund se bazeaza, la randul lor, tot pe suporteri. Daca nu ma insel, Bayernul lui Gogu are cei mai multi membrii cotizanti.
Si asa, fotbalul nu incape pe mana unor smecherasi care traiesc cu impresia ca pot face ce vrea muschiul lor!