Anotimpul grătarelor şi al slăninii prăjite

De câteva săptămâni, mai precis de când a venit vara şi nu plouă în weekend, contribui constant la ridicarea temperaturii pe un perimetru de vreo 10 metri pătraţi şi la accentuarea efectului de seră în aceeaşi zonă. Avem noroc că, deşi sînt activişti pentru protecţia mediului – adică preferă fructele din pomii proprii, pălinca din prunele băştinaşe, carnea de la porcul ori viţelul din bătătură şi berea clasică, fără alte gusturi, de la bar -, oamenii din sat nu au organizat până acum vreo demonstraţie sau o pichetare în faţa porţii noastre. 🙂 Semn că şi ei practică la scară largă sportul care duce la aceste tulburări climatice.

Şi când spun sport, mă refer la prăjitul slăninii, a cartofilor şi diverselor cărnuri pe grătar sau pe disc. Noi, eu şi Neia mea, preferăm discul. L-am luat acum câţiva ani şi îl tratăm în fiecare vară ca un sclav – adică îi dăm de lucru la greu – mai ales grătare – şi-l răsplătim doar cu mângâieri mulţumite pe burta personală. 😉

Am desfăşurat încă o etapă de „prăjeli” şi săptămâna asta, că doar n-om rata frumuseţe de vreme.

Mai ales că, după vipia din timpul zilei, seara ne-a adus răcoarea şi câteva hoarde de ţânţari. Pe ăştia din urmă i-am combătut cu fumul de la focul pe care l-am stârnit cu câteva lemne uscate în grătarul vechi, dar încă rezistent la grătare.

gratar cartofi carne slanina2

Etapele acestui adevărat sport pentru „masterchefi” 😀 sînt, bănuiesc, floare la ureche pentru orice bucătar de week-end. Curăţarea discului, pusul la topit al unturii – noi folosim doar untura de porc, mioritic style, rar ulei -, tăiatul cartofilor şi scoaterea de la frigider a cărnurilor condimentate, puse la rece cu câteva ore înainte de Neia mea, sînt trepte necesare spre un deliciu culinar. 😉

gratar cartofi carne slanina3gratar cartofi carne slanina5

Vorbeam de deliciu? Puţin spus. E o nebunie pentru papilele gustative. Mai ales când adaugi o bucată bună de slănină, pe care o frigi la jar sau la foc, după dorinţă, şi picuri câţiva stropi calzi pe o bucată de pâine care s-a rumenit într-un cuptor de pământ. 😀 Iar lângă toate pui un bol cu salată de roşii, castraveţi, ceapă şi ardei, în timp ce pe cartofi arunci nişte usturoi tăiat mărunt.

gratar cartofi carne slanina8 gratar cartofi carne slanina7

Să nu uit: în meniul de grătare introduceţi şi o pastilă de digestie. S-ar putea ca stomacul să se revolte niţel. Îl calmaţi rapid şi vă continuaţi liniştit seara, lângă o bere rece. Sau apă de la frigider!

Aşa-i că salivaţi? 😉 E adevărat, o fi având miliarde de calorii o masă de asta, dar jur că merită!

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.