Cum să transformi o şosea în parcare gratuită, fără să fii amendat

După ce câteva tone de bolovani au blocat accesul pe podul din centru, Oradea a mai adus o premieră în trafic: transformarea unei întregi benzi de circulaţie a unei şosele CIRCULABILE în parcare. Se întâmplă de la movilele de pietre cu pricina până în faţa clădirii teatrului. Imediat după închiderea podului Ferdinand, şoferii orădeni – descurcăreţi, băieţii! – au ocupat prima bandă spre teatru şi şi-au abandonat maşinile în zonă ore în şir.

parcare centru Ferdinand (4)

Pentru că nu le-a fost suficient, au ocupat şi banda dinspre restaurantul Transilvania, de pe sensul opus. Acolo unde, potrivit semnului, nu are voie să circule nimeni spre pod. Asta în teorie. În realitate, mai sînt personaje care ignoră indicatorul, că tot nu-i niciun echipaj de Poliţie prin zonă ca să-i sancţioneze.

parcare centru Ferdinand (1)parcare centru Ferdinand (2)

Aşa se face că din patru benzi, acum în Piaţa Ferdinand se mai circulă pe două. Bănuiala mea e că în cazul de faţă fiecare a interpretat Codul Rutier după bunul plac.

Adevărul e că altădată în zonă erau indicatoare care interziceau oprirea – o demonstrează o fotografie din august 2014 de pe Google StreetView.

google maps

Nu ştiu dacă semnul mai există sau nu. Dacă e încă acolo e clar că şoferii îşi lasă ilegal maşinile în zonă şi se expun amenzilor – pe care niciunul nu a primit-o. Dacă nu e înseamnă că parchează în centru cu voie de la autorităţi, dar fără să plătească o taxă, ceva. Ceea ce o fi legal, dar e incorect faţă de cei care şi-au cumpărat un abonament.

Oricum ar fi, în lipsa unor locuri de parcare (şi aşa puţine după închiderea centrului), şoferii au ocupat benzile cu pricina şi le-au transformat în parcări.

Aşa că: NU plătesc abonamente – pentru că nicio linie nu e trasată în sensul ăsta, NU sînt amendaţi şi nici NU-şi bat capul să se învârtă şi să găsească locuri de parcare marcate.

Totuşi, o încălcare a Codului Rutier tot există: „Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.”

Or, iată cum e în cazul nostru. Cel puţin pe partea stângă.

parcare centru Ferdinand (3)

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.