Copacul 71

Ani la rând am fost prin Viena, dar abia acum am observat: fiecare copac din capitala Austriei – cel puțin în zona cartierului cinci, pe care o cunosc cât de cât – este numerotat. Pe trunchiul fiecăruia este montată o mică placă, pe care este inscripționat un număr.

De exemplu, chiar în fața blocului în care stăm crește falnic copacul 71.

pomi numerotati la Viena (4) pomi numerotati la Viena (5)

Dincolo de o bordură, alături de alți semeni, oferă umbră unei curți, dar și unei bucăți de parcare. E toaletat, aranjat și mă îndoiesc că se teme de drujbe. La fel arată și „simt” alţi câteva zeci din părculeţul aflat la nici 10 metri distanţă. Şi tot asta se poate spune desprecolegii” 2072 şi 2073, aflaţi pe o stradă paralelă.

pomi numerotati la Viena (1) pomi numerotati la Viena (3)pomi numerotati la Viena (2)

În capitala austriacă e plin de copaci. E adevărat, sînt întreţinuţi şi nu-s lăsaţi să crească în voie. Dar nici nu au doar rol decorativ. Au o coroană bogată, oferă răcoare şi un aer lipsit de praful şi poluarea din alte părţi.

Am constatat că vienezii sînt extrem de atenţi cu mediul înconjurător, pun mare preţ pe natură. Chestie de mentalitate, de educaţie şi respect, până la urmă.

Am căutat pe internet informaţii despre felul în care se face numerotarea copacilor în Viena, cine le ţine evidenţa – bănuiesc că vreuna dintre autorităţile publice – şi în ce condiţii sunt tăiaţi. Probabil nu am ştiut unde să caut, dar data viitoare când ajung prin Austria mă voi interesa. Poate mă ajută şi românii de acolo; printre ei sînt sigur că găsesc vreunul care îmi poate da un  răspuns sau să-mi spună unde să caut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.