Bizonii de Piaţa Unirii. Ăia ultracentrali

Lucrez într-o zonă ultracentrală din Oradea. Nu e un anunţ şi nici nu mă mândresc cu asta. Nu e meritul meu. Pur şi simplu e o constatare.

Nu mă invidiaţi. Am avantaje, dar şi dezavantaje. Unul dintre acestea din urmă e locul de parcare. Dacă prind unul pe străduţele din jur pot deschide o şampanie. De cele mai multe ori parchez la vreo 10 minute de mers pe jos de redacţie. Pe ceas.

Dar nu mă plâng. Prefer să fac nişte mişcare, decât să mă enervez dând ture ca să mă dau jos cu câteva sute de metri mai aproape de Vulturul Negru. Nu-s sfânt şi nici corectul pământului. E alegerea mea.

Alţii, în schimb, n-au treabă cu bunul simţ. Ei „e” bizonii…

…care urăsc sau ignoră regulile de circulaţie sau de convieţuire. Îşi lasă maşina în parcarea de zeci de milioane de euro numită Piaţa Unirii. Da, aia în care Primăria a băgat o avere, din bani europeni, iar noi, locuitorii oraşului, tone de nervi, praf, înjurături şi, mai nou, de selfiuri sub care scriem „Ce faină e Oradea mea!”

În după-amiaza asta, un astfel de „jmeker” şi-a parcat maşina pe dalele puse de italieni şi acolo a lăsat-o câteva ore. Nu i-am blurat numărul. Să-l vadă poporu’!

Această prezentare necesită JavaScript.

foto: Adi Ciucuriţă

Mai nasol a fost că nimeni nu a reacţionat. Nu i-a lăsat nimeni un bileţel de „amor” pe parbriz, nu s-a îndemnat nimeni să sune la Poliţia Locală şi nici măcar echipajul de Poliţie care trecea prin zonă nu a catadicsit să oprească.

În Viena, par egzamplu, nu cred că ar fi îndrăznit unul să-şi lase maşina pe o pietonală. Îl aşteptau nişte amenzi de îl ustura dorsalu’ de la băieţii în uniformă care s-ar fi prezentat in zwei secunde şi drei mişcări lângă el.

Ştiu, omul s-ar putea justifica simplu: că lucrează în zonă, la amplasarea scenei, că stă doar azi, „câteva ore, amu'”, că… Şi nu e singurul care face astfel de „jmekerii„. Chestia e că şi eu şi alte sute de şoferi lucrăm în zona Pieţei Unirii şi niciunul nu parcăm cu atâta tupeu în buricul târgului.

„Pt k noi e fraeri”, nu?

P.S. O dedicaţie specială am şi pentru nesimţiţii care depăşesc coloane, care blochează drumuri în lucru, care claxonează pietonii aflaţi pe trece şi pentru cretinii care se cred regii şoselelor, dar sînt nişte bieţi bufoni în trafic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.