Sunt subiectiv, normal, doar locuiesc aici; dar pot spune fără să greșesc că Oradea e unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Și am văzut câteva.
Întreținut, curat (mai curat, oricum, decât alte așezări), în continuă schimbare și dezvoltare. Schimbări și dezvoltare necesare, clar, dar uneori făcute fără să se țină cont de disconfortul creat localnicilor. (Nu mă mut în alt oraș, cum mi-ar sugera „inteligenții”, ci spun lucrurilor pe nume tocmai pentru mi-e dragă Oradea).
Și tocmai pentru că vreau să fie tot mai faină și civilizată, observ și ce-i lipsește Oradei. Printre altele, două lucruri: toaletele publice și una-două vulcanizări non-stop.
Budele lipsă din centru
Am mai scris despre asta și voi mai scrie: când vine vorba despre toaletele publice, „așezămintele” astea lipsesc tocmai în zona cea mai promovată și vizitată: centrul orașului. Sunt unele extrem de moderne prin niște parcuri ale orașului, dar pe Corso, nu. Nu trece săptămână în care, mai nou chiar în plină zi, printre mașinile parcate lângă blocul turn, să văd câte un nerăbdător care își marchează bucățica lui din domeniul public. Cel mai nasol e în timpul concertelor, festivalurilor, acțiunilor din Piața Unirii ori din Piața Ferdinand.
Și nu sunt oameni defavorizați, dar ajutați de stat, cum ar zice un amic hâtru, ci, mai ales, tineri ori mame/tați care își însoțesc odraslele în activitatea de micțiune diurnă. Le-am atras atenția de mai multe ori, având grijă să-i deranjez din rezolvarea rapidă a problemei intense care îi afecta. Majoritatea a tulit-o românește, ținându-se de fermoar (cred). Unii au reacționat violent verbal: „ce treabă ai tu?”
Au fost câțiva care, rușinați că au fost prinși în pișu-flagrant, și-au exprimat sincerele păreri de rău, însoțite de o remarcă: „Unde să mergem că nu e în tot centrul o toaletă publică!”
Adevărul e că nici eu nu știu să existe astfel de bude civilizate prin zonă. Ceea ce e o problemă pentru un oraș atât de vizitat și de promovat precum reședința Bihorului. N-ar fi rău dacă, pe lângă parcări și pasaje subterane, opnor Primăria s-ar gândi și la astfel de… detalii.
Unde-ți faci pana în weekend?
Asta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o sâmbătă seara, când mi-am observat mașina „oloagă” de roata din dreapta față. Am noroc că am un aparat ce se conectează la bricheta autoturismului și permite umflarea roții fără efort, chiar dacă face ceva zgomot.
Am intrat pe Google și am căutat vulcanizări care să lucreze și în weekend în oraș. Era 7 seara și niciuna nu avea program până luni dimineața. Am sunat niște prieteni, care la rândul lor și-au întins antenele, dar fără rezultat. Am mai făcut niște verificări duminică dimineața. Nicio rezolvare.
A rămas să aștept până luni dimineața. Noroc că mă pot mișca prin oraș cu câte-o pompare de verificare și nu am avut drum în afara localității. Altfel, singura soluție ar fi fost o vulcanizare mobilă, promptă și disponibilă oricând, dar muuuult mai scumpă.
Până anii trecuți știam o vulcanizare non-stop pe strada Ady Endre. Obișnuiam să îmi schimb acolo, noaptea, după ora 12, cauciucurile de iarnă cu cele de vară ori invers. Nu era lume multă, nu eram pe fugă între două articole/materiale/postări și băieții își făceau liniștiți treaba.
Dar acum…
Poate că nu e rentabil pentru un om de afaceri să țină deschis non-stop o vulcanizare. Deși cred că un astfel de serviciu nocturn ar avea mereu căutare. Chiar cu niște prețuri ceva mai mari.