Când eram student, exista în bagajul meu cu care mă întorceam acasă, la ai mei, un compartiment „haine murdare„. Nu intru în prea multe detalii. 😉 Spun doar că dacă era nevoie să spăl nişte rufe, procedam la fel ca şi ceilalţi colegi de cameră: puneam dopul la chiuvetă, puneam detergent în apă şi dă-i război. Nasol era că nu aveam în cămin maşină de spălat, deci ne descurcam cum puteam.
Hainele de care nu aveam neapărată nevoie ajungeau într-o pungă direct în compartimentul mai sus amintit. Acasă mama se ocupa mai departe să le redea strălucirea. 🙂 Adică intra în funcţiune bătrâna maşină de spălat a familiei. Ei, atunci, printre multiplele gânduri şi idei ale tinereţii, total diferite – recunosc – de ocupaţiile gospodăreşti, s-a strecurat şi dorinţa de a-mi achiziţiona o maşină de spălat. N-aveam chef să îmi exersez la nesfârşit dexteritatea în chiuvetă şi intenţionam să desfiinţez o dată pentru totdeauna compartimentul din bagajul cu care veneam pe la ai mei.
O perioadă n-a fost să fie. Nici cât am stat în chirie nu am scăpat de frecatul hainelor. Chestia asta şi-a lăsat o amprentă asupra agendei mele ulterioare. Ştiu, unii o să zâmbească ironic. „Mă, n-ai fost în stare să-ţi iei o banală maşină de spălat?!” Ba, am fost, când am avut banii mei şi locuinţa mea. A fost prima pe listă. Adică n-am conceput să nu am una în casă.
A fost una mai… suplă, pe măsura băii restrânse ca dimensiuni de atunci. 🙂 Cu încărcare verticală, tot pe motiv de spaţiu. I-am citit manualul de utilizare din scoarţă-n scoarţă şi am ales un program de 40 de minute: rapid şi eficient. Ştiam ce şi cum despre ea, dar mă rugam un singur lucru: să nu se defecteze. Că habar nu aveam unde să o duc şi cât o fi durând să fie repusă în funcţiune.
Acum nu-mi fac probleme: pe internet găseşti tot ce te interesează. Prietenul „Gugăl” îţi oferă răspunsul la orice întrebare. Afli toate datele despre profesioniştii care se ocupă cu întreţinerea şi repararea maşinii de spălat, plus sfaturi ca să nu ajungi prea repede cu ea la atelier. Evident, poţi descoperi care sunt cele mai frecvente greşeli în folosirea maşinii – dacă nu ştiaţi, chiar există o serie de erori pe care le facem cu toţii când folosim tehnica asta modernă de spălat. 🙂
Unora li se poate părea o non-problemă. „Ce tot ne zici atât de maşina de spălat? Se strică, o repari şi gata!” Corect… pe jumătate. Nu contează doar să o repari, contează şi cum o repari. Adică bine şi fără probleme ulterioare.
E important şi cine e personajul care se ocupă de resuscitarea aparatului. Clar că te interesează să fie un profesionist care să îţi asigure calitate şi promptitudine. Iar dacă s-ar putea să fie şi gratis ar fi ideal. 🙂 Glumesc. Dar un preţ bun tot ar fi bine să-ţi ofere, nu să-ţi golească portofelul, aşa cum aud că fac unii.
În plus, hai să o recunoaştem: aşa cum frigiderul e important ca să ne păstreze preparatele nealterate, aragazul ca să ne gătim mâncarea şi să nu dăm iama printre conserve, şi maşina de spălat ne oferă posibilitatea să arătăm ca nişte oameni civilizaţi, într-o lume tot mai atentă la imagine. Şi, de ce nu, să nu ne identificăm cu profilul de peizan (nu, nu mă refer la ţăranii autentici care-mi sînt simpatici) care-şi îmbrăca săptămâni la rând aceleaşi izmene, pe zi ce trecea mai jegoase şi mai pătate. 🙂
(ADVERTORIAL)