Comisarul în blugi

– Nu mi-a plăcut niciodată stilul cazon. Nu e pe felul meu de-a fi. Acum am păr de două duşuri, dar când am intrat în Poliţie purtam părul strâns în coadă la spate. Şi acum, doar mă vedeţi, nu port uniformă, ci haina asta de blugi. Nu că nu mi-ar place uniforma – ferească Dumnezeu! – doar am făcut şcoala de ofiţeri. Dar parcă mă face să mă simt… încorsetat. 🙂 Am fost mereu liber în gândire şi am acţionat ca atare.

Omul din faţa noastră, a jurnaliştilor, vorbeşte atât de natural şi de liber că nu-ţi vine să-l întrerupi. Nu recită fraze învăţate pe de rost şi are chestii faine de povestit. Şi le spune fără floricele şi fără să derapeze în limbajul de lemn. Rara avis!

E genul de poliţist…

…care ştie cu ce se mănâncă meseria, nu o tratatează ca pe un simplu mers la serviciu şi are tone de situaţii altfel prin care a trecut.  Iar dacă ar povesti doar o parte din ele, ar trebui cam multe cafele şi pachete de ţigări (pentru cei care practică „sportul” ăsta, că eu m-am lăsat de ani buni 🙂 ).

Apuc să stau de vorbă cu el coborând scările şi trecând prin curtea Poliţiei de Frontieră Oradea. Timpul e scurt, dar schimbăm câteva idei. Îl întreb şi de trecerea de la munca de Poliţie la cea în televiziune – i-am urmărit emisiunile de la Realitatea TV şi, mai nou, TVR. Doar am făcut şi eu o dată ceva asemănător. 😉

– A fost una naturală, a venit prompt răspunsul, însoţit de relatarea unei întâmplări pe care nu o voi dezvălui aici. 🙂

Înainte să ne despărţim, nu uit întrebarea la care sînt mereu curios să aflu răspunsul: „Nu vi-e dor de teren?”

– Cum să nu? Dar mai ţin legătura cu foştii mei colegi şi mai povestim.

Plus că-şi face singur materialele pentru emisiuni. 🙂 Le puteţi vedea aici. A venit la Oradea să le ofere tinerilor poliţişti din experienţa lui.

E comisarul-şef în rezervă Dan Antonescu, fostul şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei. Un poliţist de la care ai ce auzi şi învăţa. Comisarul în blugi.

foto: tvr.ro

P.S.1 Nu mi-am făcut o fotografie cu comisarul-şef Antonescu pentru că mi se pare o dorinţă mai… adolescentină. Nu pot spune că nu regret. 🙂

P.S.2 Scriind despre comisarul Antonescu, mi-am amintit de un alt poliţist pe care l-am cunoscut şi l-am apreciat. Şi de la care am învăţat multe, chiar dacă nu i-am spus asta niciodată. E vorba despre colonelul Iulian Cistelecan – Iulică, aşa cum îi ziceau prietenii -, judiciarist nemaipomenit şi fost şef la Crimă Organizată Oradea. 15 ani au trecut de când s-a dus…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.