Sânge, morţi, accidente – pe cine mai impresionează?

Zeci de morţi, sute de maşini bune de aruncat la fier vechi, sute de oameni cu trupuri sfârtecate. Toate în 2008, pe drumurile din Bihor! Dacă înmulţim aceste numere cu 40, obţinem o imagine a catastrofelor produse în întreaga ţară, pe şosele.

Sună dramatic, dar pe cine mai impresionează? Ne-am obişnuit atât de mult să vedem ştiri despre accidente – materiale montate cu efecte, blururi, muzică şi cu ambianţe subtitrate – încât am ajuns să le tratăm ca pe ceva obişnuit, parte din viaţa de zi cu zi. Poate ne-ar şoca mai mult lipsa accidentelor decât producerea lor!

Nici campaniile de prevenire nu prea au efect. Făcute parcă doar pentru a fi făcute, clipurile de campanie sînt aruncate în calupurile de publicitate/promo şi… atât. Sînt create ca filmele din anii ’40 – ’50, când personajele împuşcate cădeau eroic fără a avea o pată de sânge sau vreo urmă de glonţ. 😉 Nici o legătură cu realitatea.

În schimb, occidentalii sînt cumplit de cruzi când vine vorba să arate ce se poate întâmpla în urma unui accident rutier. Imaginile dure se impun în acest caz şi nu au nici o legătură cu protecţia telespectatorilor faţă de prezentarea unor astfel de incidente sângeroase.

Orice psiholog poate confirma faptul că astfel de imagini impresionează, şochează, au un efect mai puternic decât cele „corecte” utilizate în România. Iată patru exemple (via „Zodiac” – Bogdan).

Fără categorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.